Ga naar de inhoud
Slack versus Teams

Slack beschuldigt Microsoft van machtsmisbruik met Teams

Beeld © EPA

De maker van zakelijke chatdienst Slack beschuldigt Microsoft van oneerlijke concurrentie met zijn eigen app Teams.

Het bedrijf heeft een formele klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het is nog niet duidelijk of Brussel na de klacht ook een formeel onderzoek tegen Microsoft zal starten.

Automatisch geïnstalleerd

Microsoft maakt volgens Slack misbruik van zijn marktpositie door Teams onderdeel te maken van het Office-pakket. Hierdoor staat de app automatisch geïnstalleerd op de computers van miljoenen Office-gebruikers, die hem ook niet zomaar kunnen verwijderen.

Mensen die Slack willen gebruiken, moeten de app downloaden en installeren. "We zijn er van overtuigd het betere product te hebben", aldus Slack-beleidsbaas Jonathan Prince. "Maar we kunnen illegale praktijken niet negeren als ze klanten weghouden van de middelen die ze willen."

Prince denkt dat de kwestie nog veel groter is dan de strijd tussen Slack en Teams. Hij beschrijft Microsoft als een 'gatekeeper', die de softwaremarkt gijzelt door nieuwe producten via zijn bestaande grote platformen op te dringen.

'Microsoft
Lees ook:
'Microsoft uit in parlement kritiek op App Store-beleid Apple'

Webbrowsers

Microsoft werd in het verleden al eens eerder beschuldigd van oneerlijke concurrentie met zijn webbrowser Internet Explorer, die standaard op Windows-computers geïnstalleerd stond. Daar deed de Europese Commissie toen onderzoek naar, die het bedrijf verplichtte gebruikers zelf een browser te laten kiezen.

Momenteel lopen er veel onderzoeken naar machtsmisbruik door techgiganten. De Europese Commissie kijkt bijvoorbeeld of de App Store van Apple een oneerlijk voordeel geeft aan het bedrijf, omdat concurrenten een commissie bij app-verkopen moeten betalen. Ook doet Brussel onderzoek naar mogelijke concurrentievervalsing op de markt voor Internet of Things-producten.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl