Vermoedelijk Geert Wilders

Twitterhackers konden bij privéberichten Nederlandse politicus

23 juli 2020 04:00 Aangepast: 23 juli 2020 09:13
Het account van Wilders werd vorige week gehackt en aangepast. Beeld © ANP

De hackers die vorige week de Twitteraccounts van prominenten kaapten, konden bij de privéberichten van 36 accounts, waaronder vermoedelijk dat van PVV-leider Geert Wilders. Dat meldt Twitter in een nieuwe update over het onderzoek naar de hack.

De cyberaanvallers hebben geprobeerd de accounts van 130 mensen te hacken. De daders konden onder andere de telefoonnummers en e-mailadressen inzien, maar geen wachtwoorden die in het verleden zijn gebruikt.

Wachtwoord resetten

Bij 45 accounts lukte het ze om het wachtwoord te resetten, in te loggen en tweets te versturen, waaronder bij die van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden en zakenmensen als Bill Gates en Elon Musk. Op de accounts verschenen tweets waarop werd beloofd een inleg van 1000 dollar te verdubbelen als die werd overgemaakt naar een bitcoinrekening.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bitcoin-bende hackt groot aantal belangrijke Twitter-accounts

Bij 36 accounts werden de privéberichten ingezien, waaronder die van "een verkozen politicus in Nederland", aldus Twitter. Vermoedelijk is dat het account van Geert Wilders dat ook tijdens de hack werd overgenomen. Twitter meldt dat dat de enige (oud-)politicus is geweest bij wie dat is gelukt.

Karikatuur en Marokkaanse vlag

Vorige week werd het Twitter-account van Wilders gehackt. De profielfoto van de politicus werd daarbij veranderd in een plaatje van een karikatuur van een zwarte man. Op de achtergrond was de Marokkaanse vlag zichtbaar. Ook retweette het account meerdere berichten over onder meer samenzweringstheorieën.

Een Nederlandse hacker liftte mee op de actie van de Twitter-hackers en kon het account van Wilders kapen, zo bleek. De betreffende hacker vertelde vorige week aan RTL Nieuws dat het 'voor de grap' was gedaan nadat er genoeg was verdiend met de bitcointweets.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander bij hackbende Twitter: 'Account Wilders was voor de grap'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hackers kregen toegang door medewerkers Twitter te manipuleren

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van