Ga naar de inhoud
Complotdenkers

Twitter wist duizenden accounts achter QAnon-complottheorieën

Beeld © Getty

Twitter heeft duizenden accounts verwijderd die materiaal en complottheorieën verspreiden van de QAnon-beweging.

Aanhangers van die groep denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Donald Trump. Ze hebben ook politieke tegenstanders van Trump lastiggevallen via sociale media.

Twitter zegt te willen optreden tegen gedrag dat uiteindelijk ook offline schadelijke gevolgen kan hebben. De berichtendienst maakte bekend dat de afgelopen weken al 7000 accounts zijn verwijderd. Ook worden links in de ban gedaan naar websites die in verband worden gebracht met QAnon.

Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook. Ze denken dat “Q” of “QAnon” een persoon of groep is met toegang tot geheime overheidsinformatie. Die zou worden gedeeld via websites.

'Ook Facebook'

Ook Facebook zou zich opmaken om op treden tegen de beweging. Twee bronnen binnen het bedrijf zeggen tegen The New York Times dat het de bedoeling is daar volgende maand meer over bekend te maken. Facebook zou over de maatregelen hebben overlegd met Twitter en andere socialmediabedrijven.

Experts maken zich zorgen over de verspreiding van onbewezen theorieën via sociale media. Die hebben in het verleden geleid tot geweld. Zo drong in 2016 een gewapende man een pizzeria binnen in Washington nadat hij online nepnieuws had gelezen. In die berichten stond dat de Democratische politica Hillary Clinton betrokken was bij een crimineel netwerk dat minderjarige seksslaven had verstopt in het restaurant.

Twitter
Lees ook:
Twitter verwijdert opnieuw bericht van Trump
Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van