Hacken

Chinese hackers aangeklaagd: ook twee Nederlandse bedrijven gehackt

21 juli 2020 21:01 Aangepast: 21 juli 2020 21:52

De Verenigde Staten hebben twee Chinese hackers aangeklaagd die bij honderden organisaties zouden zijn binnengedrongen, waaronder twee in Nederland. De hackers worden ook verdacht van het stelen van gegevens van onderzoek naar een coronavaccin.

De twee Chinezen zouden bij honderden bedrijven overal op de wereld zijn binnengedrongen, ook firma's die aan de Amerikaanse Defensie leveren.

Andere doelwitten van de hackers waren volgens de Amerikaanse justitie onder andere overheden, NGO's, dissidenten, geestelijken en mensenrechtenactivisten. Het ging om organisaties in de Verenigde Staten, China, Hong Kong en een reeks andere landen, waaronder Nederland. 

Volgens de aanklacht gaat het in Nederland om een 'groot elektronicabedrijf' in 2016 en een bedrijf dat zich bezighoudt met ‘civiele techniek en transporttechniek’ in 2019. Een van de twee hackers gebruikte software op het netwerk van de bedrijven waarmee via internet commando's zijn uit te voeren. Het is niet bekend of de hacker ook data heeft gestolen. 

Wapenontwerpen en corona-vaccin

De twee Chinezen vergaarden tijdens hun jarenlange cyberspionage erg veel informatie over onder meer wapenontwerpen, medisch onderzoek en belangrijke softwarecodes.

"Recent hebben ze gezocht naar kwetsbaarheden in computernetwerken van bedrijven die COVID-19-vaccins, testtechnologie en behandelingen ontwikkelen", aldus de Amerikaanse Justitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Russische staatshackers willen informatie coronavaccin stelen'

'Rol Chinese regering'

De verdachten zijn een 33-jarige man en een 34-jarige man. Ze zouden deels voor eigen gewin hebben gehandeld. Maar volgens de Amerikanen was er ook een lijn tussen de Chinezen en het Chinese ministerie van Veiligheid, de inlichtingendienst voor het buitenland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Iraanse staatshackers achter cyberaanval op WHO'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlander bij hackbende Twitter: 'Account Wilders was voor de grap'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van