Ga naar de inhoud
Huawei

'China komt met vergelding als Europa Huawei in de ban doet'

Abraham Liu, hoofdvertegenwoordiger van Huawei binnen de EU. Beeld © Getty Images

De Chinese overheid zou maatregelen tegen de Europese fabrikanten Nokia en Ericsson willen nemen. Dat zou China doen als meer Europese landen besluiten om apparatuur van het Chinese Huawei in de ban te doen.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de zakenkrant zou Peking denken aan strenge exportcontroles, waardoor het veel moeilijker zou worden voor Nokia en Ericsson om producten die ze in China maken naar andere landen uit te voeren.

Vorige week werd bekend dat de Britse regering eist dat telecombedrijven de betrokkenheid van Huawei bij het Britse 5G-netwerk afbouwen.

Zwarte lijst VS

De Verenigde Staten zetten het Chinese bedrijf eerder al op een zwarte lijst, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. De Amerikaanse regering beschuldigt Huawei spionage voor de Chinese overheid. Het bedrijf ontkent dat.

Huawei-apparatuur
Lees ook
Huawei-apparatuur toch helemaal verboden in Brits 5G-netwerk

Europese bedrijven als Nokia en Ericsson zouden van de ban van Huawei kunnen profiteren. Het Zweedse Ericsson gaf onlangs nog aan dat het in het gat kan stappen dat Huawei achterlaat als meer Europese landen het voorbeeld van de Britten zouden volgen. Dan wil Ericsson de eigen productie en leveringen van apparatuur gaan opvoeren.

'Huawei
Lees ook:
'Huawei verbannen kost Nederland tientallen miljoenen'
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter