Slachtvrij vlees

KFC wil kipvriendelijke nuggets maken met 3D-bioprinter

20 juli 2020 16:01 Aangepast: 20 juli 2020 16:04

Fastfoodketen Kentucky Fried Chicken werkt samen met een Russisch laboratorium aan 3D-geprinte kipnuggets waar geen enkel dier voor geslacht hoeft te worden.

Dat belooft KFC in een persbericht. Het lab werkt aan een nieuwe bioprinttechniek waarbij gekweekte kippencellen met plantaardig materiaal worden gecombineerd. Daarbij ontstaat een soort vlees dat exact hetzelfde moet smaken en proeven als gewone kip.

Geen kippen geslacht

De printtechniek zou een aantal voordelen met zich meebrengen. Bij het productieproces hoeven geen kippen geslacht te worden, waardoor de nuggets veel diervriendelijker zijn dan huidige alternatieven.

Het vlees bevat daarnaast ook niet de additieven die nu door boeren worden toegediend.

Kweekvlees

Het zou voor het eerst zijn dat kippenvlees op zo'n manier wordt nagemaakt. Wereldwijd wordt ook vaker gekeken naar kweekvlees dat in een lab wordt geproduceerd. Kentucky Fried Chicken gaat het lab voorzien van de materialen die nodig zijn om de 3D-geprinte nuggets te maken. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kweekvlees-startup haalt 9 miljoen op om varkensvlees te maken

Het is nog niet duidelijk wanneer de diervriendelijke nuggets ooit bij de voedselketen worden aangeboden, maar de eerste proefexemplaren worden in de herfst van 2020 verwacht.

In Nederland mag momenteel overigens nog geen kweekvlees worden aangeboden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verbood ruim 2 jaar geleden de verkoop van een gekweekt worstje. Eerst moeten volgens de NVWA veiligheidsonderzoeken plaatsvinden, waarna de EU-lidstaten moeten stemmen over toelating.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Experimenteren voorbij: topchef serveert eten uit 3d-printer

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van