Interne systemen

Hackers kregen toegang door medewerkers Twitter te manipuleren

18 juli 2020 15:15 Aangepast: 20 juli 2020 11:02
Ook Geert Wilders werd gehackt Beeld © ANP

Door 'een klein aantal medewerkers' te manipuleren, konden hackers de Twitteraccounts van prominenten kraken. Dat zegt het sociale netwerk in een update. Vervolgens konden interne systemen misbruikt worden.

Twitter heeft opnieuw een update gegeven over de hack, die eerder deze week plaatsvond. Het onderzoek is nog niet klaar, maar inmiddels is wel duidelijk dat 45 Twitteraccounts gekraakt konden worden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter: 130 accounts doelwit bij grote hack

Dat zou zijn gedaan door medewerkers 'te manipuleren'. Twitter zegt niet hoe dat is gebeurd en wil verder niets kwijt over de werkwijze van de hackers. Verder vermoedt Twitter dat er is geprobeerd om enkele gebruikersnamen te verkopen. Of dat is gelukt, is niet duidelijk.

Twitter heeft een functie waarmee je alle data van je account kan downloaden. De hackers zouden die functie bij acht accounts misbruikt hebben. Gebruikers bij wie dat is gebeurd, zijn door Twitter op de hoogte gebracht.

Gates, Musk en Wilders

Onder de slachtoffers zijn onder meer Bill Gates, Elon Musk en presidentskandidaat Joe Biden. Op hun accounts verscheen een oproep om bitcoins over te maken, en het dubbele terug te krijgen. Oplichters zouden zo'n 100.000 dollar buit hebben gemaakt.

Geert Wilders

Ook het account van PVV-leider Geert Wilders werd gekraakt. Zijn profiel- en headerfoto werden vervangen en hij kon twee dagen niet twitteren. Wilders liet vervolgens weten zich 'nooit het zwijgen te laten opleggen'.

'Het spijt ons'

Na de hackaanval blokkeerde Twitter accounts waarvan het wachtwoord recent was gewijzigd. De meeste accounts zijn inmiddels weer beschikbaar.

In een blogpost zegt Twitter het incident te betreuren. "We schamen ons, zijn teleurgesteld en bovenal spijt het ons. We weten dat we eraan moeten werken om uw vertrouwen terug te winnen en zullen alle steun verlenen aan de opsporing en berechting van de daders."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geert Wilders kan weer twitteren: 'Ik ben er weer!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore