Privacy

Rechters: Duitse data-sleepnet in strijd met grondwet

17 juli 2020 15:10 Aangepast: 17 juli 2020 15:20

Duitse rechters hebben een streep gezet door de manier waarop de Duitse staat nu persoonlijke data verzamelt van telefoon- en internetgebruikers.

Volgens de hoogste Duitse rechtbank druist het op grote schaal verzamelen van internet- en telefoongegevens in tegen de grondwet. Een deel van de huidige regels schendt de rechten en privacy van de burgers, oordeelt het Grondwettelijk Hof in Karlsruhe.

Betere regels nodig

De rechters roepen de wetgever op betere regels op te stellen. Zij vinden het in principe wel kunnen dat de staat over bepaalde gegevens beschikking krijgt. Tot de nieuwe wetgeving klaar is, mag de staat op de oude voet doorgaan.

De federale recherche en de binnenlandse veiligheidsdienst kunnen bijvoorbeeld namen, geboortedata en contractgegevens van klanten opvragen bij telecombedrijven. Ze hebben ook toegang tot de IP-adressen van internetgebruikers. De rechters vinden dat echter alleen maar kunnen bij dringend gevaar of een concrete verdenking.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

AIVD en MIVD houden zich niet aan regels sleepwet

Nederlandse sleepwet

Ook in Nederland was er veel discussie over de toegang van geheime diensten tot privédata van burgers. Nederland heeft sinds 2018 een Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, die door tegenstanders sleepwet wordt genoemd.

De wet geeft de AIVD en de MIVD meer bevoegdheden. In een raadgevend referendum stemden iets meer mensen tegen de wet dan ervoor. Daarop paste het kabinet de wet op een paar punten aan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kritiek op uitvoering Sleepwet, privacy burgers in het geding

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van