Ook account Wilders gehackt

Twitter: 130 accounts doelwit bij grote hack

17 juli 2020 09:39 Aangepast: 17 juli 2020 09:53
Beeld © Getty Images

Bij de grote Twitter-hack eerder deze week werden aanvallen uitgevoerd op ongeveer 130 accounts.

Dat meldt het sociale netwerk op Twitter. Bij 'een kleine subset van die accounts' wisten de hackers ook daadwerkelijk binnen te dringen. Het sociale netwerk zegt niet bij hoeveel gebruikers dat precies lukte.

Google haalde kort na de hack ook een speciaal Twitter-veld uit de resultaten van de zoekmachine. Op die manier wilde het bedrijf vermijden dat gebruikers bij de accounts van gehackte gebruikers terechtkwamen.

Joe Biden en Elon Musk

Bij de aanval wisten hackers binnen te dringen op de Twitter-accounts van onder andere presidentskandidaat Joe Biden en zakenmensen als Elon Musk, Jeff Bezos en Bill Gates.

Op die accounts verschenen misleidende links waarmee de hackers bitcoins probeerden te stelen van slachtoffers. Ze beloofden mensen die bitcoins stuurden naar hun virtuele rekening een dubbel aantal terug te sturen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlander bij hackbende Twitter: 'Account Wilders was voor de grap'

Account Geert Wilders ook gehackt

Een Nederlandse hacker zegt met behulp van de groep ook te zijn binnengedrongen op het Twitter-account van Geert Wilders, waar vervolgens complottheorieën op werden geplaatst. De PVV-leider zou nog altijd geen toegang tot zijn account hebben. Partijgenoten riepen Twitter donderdag op om het gehackte account te herstellen. 

De hack wordt gezien als één van de grootste aanvallen ooit op het sociale netwerk. Kort na de aanval nam Twitter tijdelijke maatregelen: accounts van geverifieerde gebruikers mochten urenlang bijvoorbeeld niet tweeten, om te voorkomen dat hackers hier ook misbruik van probeerden te maken.

'Wachtwoorden veranderen niet nodig'

Volgens het sociale netwerk is er vooralsnog geen bewijs dat er wachtwoorden zijn gestolen. "We denken op dit moment niet dat het nodig is om uw wachtwoord te veranderen", aldus het bedrijf donderdagavond.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trump blijft ondanks hack gewoon op Twitter, FBI doet onderzoek

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van