Hackers

'FBI doet onderzoek naar grote hack Twitter'

16 juli 2020 19:33 Aangepast: 16 juli 2020 20:21
Beeld © Getty Images

De Amerikaanse politiedienst FBI leidt een onderzoek naar de grote hack bij Twitter.

Dat zeggen twee ingewijden tegen persbureau Reuters.

Hackers kaapten woensdagavond de Twitter-accounts van grote bedrijven en bekende Amerikanen. Die gebruikten ze om mensen te verleiden bitcoins over te maken. 

Het Amerikaanse parlement eist opheldering van Twitter over de grote hack. Het bedrijf moet over een week tekst en uitleg komen geven.

Bitcoins

De oplichters namen onder meer de accounts over van rapper Kanye West, presidentskandidaat Joe Biden en zakenmensen als Bill Gates, Jeff Bezos en Elon Musk. Mensen kregen de oproep om bitcoins over te maken naar een virtuele rekening om meer bitcoins terug te krijgen. Op de rekening van de oplichters kwam daarna voor meer dan 100.000 dollar aan bitcoins binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bitcoin-bende hackt groot aantal belangrijke Twitter-accounts

Geert Wilders

De hackers konden de controle over de accounts overnemen via een medewerker van Twitter die toegang had tot het interne systeem. Dat zou zijn gebeurd doordat de medewerker malware downloadde. Een Nederlandse hacker liftte mee en kon zo het Twitter-account van Geert Wilders overnemen. 

Het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid liet ook weten onderzoek te doen naar "de situatie rond Twitter".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlander bij hackbende Twitter: 'Account Wilders was voor de grap'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore