Cyberaanvallen

'Russische staatshackers willen informatie coronavaccin stelen'

16 juli 2020 16:05 Aangepast: 16 juli 2020 17:16
Beeld © iStock

Rusland voert cyberaanvallen uit op instellingen die onderzoek doen naar een middel tegen het coronavirus. De staatshackers zouden informatie over een coronavaccin willen stelen.

Daarvoor hebben Britse, Amerikaanse en Canadese veiligheidsdiensten donderdag gewaarschuwd in een gezamenlijke verklaring.

De aanvallen op laboratoria in de drie landen zijn volgens de westerse diensten het werk van hackersgroep APT29. De hackers zouden worden aangestuurd door de Russische buitenlandse inlichtingendienst. De groep staat bekend onder de bijnaam Cozy Bear, maar wordt ook Office Monkeys, CozyCar, The Dukes en CozyDuke genoemd.

Rusland ontkent dat het heeft geprobeerd informatie te stelen over de ontwikkeling van een coronavaccin. Een woordvoerder van het Kremlin zei volgens Russische media dat er geen bewijs voor is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Iraanse staatshackers achter cyberaanval op WHO'

Phishing

De hackers gebruiken volgens de westerse diensten gerichte zogenoemde phishing-aanvallen, waarbij ze proberen medewerkers naar nagemaakte sites te lokken in de hoop zo inloggegevens in handen te krijgen. Ook hebben ze schadelijke software om binnen te komen hij hun doelen.

Cozy Bear zou enkele jaren geleden hebben geprobeerd binnen te dringen bij de Nederlandse overheid. Vanwege die aanval werd besloten om de stemmen bij de afgelopen Kamerverkiezingen met de hand te tellen.

Cyberaanvallen op WHO

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de afgelopen maanden ook meermaals melding gemaakt van aanvallen door hackers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hackers vallen WHO aan tijdens coronacrisis

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bill Gates: coronavaccin mag niet alleen naar rijke landen gaan

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van