Ga naar de inhoud
Cyberaanvallen

'Russische staatshackers willen informatie coronavaccin stelen'

Beeld © iStock

Rusland voert cyberaanvallen uit op instellingen die onderzoek doen naar een middel tegen het coronavirus. De staatshackers zouden informatie over een coronavaccin willen stelen.

Daarvoor hebben Britse, Amerikaanse en Canadese veiligheidsdiensten donderdag gewaarschuwd in een gezamenlijke verklaring.

De aanvallen op laboratoria in de drie landen zijn volgens de westerse diensten het werk van hackersgroep APT29. De hackers zouden worden aangestuurd door de Russische buitenlandse inlichtingendienst. De groep staat bekend onder de bijnaam Cozy Bear, maar wordt ook Office Monkeys, CozyCar, The Dukes en CozyDuke genoemd.

Rusland ontkent dat het heeft geprobeerd informatie te stelen over de ontwikkeling van een coronavaccin. Een woordvoerder van het Kremlin zei volgens Russische media dat er geen bewijs voor is.

'Iraanse
Lees ook
'Iraanse staatshackers achter cyberaanval op WHO'

Phishing

De hackers gebruiken volgens de westerse diensten gerichte zogenoemde phishing-aanvallen, waarbij ze proberen medewerkers naar nagemaakte sites te lokken in de hoop zo inloggegevens in handen te krijgen. Ook hebben ze schadelijke software om binnen te komen hij hun doelen.

Cozy Bear zou enkele jaren geleden hebben geprobeerd binnen te dringen bij de Nederlandse overheid. Vanwege die aanval werd besloten om de stemmen bij de afgelopen Kamerverkiezingen met de hand te tellen.

Cyberaanvallen op WHO

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de afgelopen maanden ook meermaals melding gemaakt van aanvallen door hackers.

Hackers
Lees ook:
Hackers vallen WHO aan tijdens coronacrisis
Bill
Lees ook:
Bill Gates: coronavaccin mag niet alleen naar rijke landen gaan
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl