Open data

Kadaster brengt digitaal 3D-schaalmodel van Nederland uit

16 juli 2020 14:20

Het Kadaster heeft een driedimensionaal schaalmodel van heel Nederland beschikbaar gesteld.

Bij het 3D-model zijn onder andere wegen, gebouwen, watervaarten en terreinen in Nederland vormgegeven. Het computerbestand is gebaseerd op luchtfoto's uit 2018 en zal ieder jaar worden vernieuwd met recentere beelden. Later zal ook een versie verschijnen waarop alleen de gebouwen staan.

Al jarenlang houdt het Kadaster bij wat voor gebouwen en percelen er in Nederland zijn, maar die informatie is doorgaans vooral als plattegronden of kleinere bestanden beschikbaar. Het 3D-model moet een duidelijker beeld geven van de invulling van heel Nederland.

Geluidsoverlast en zonnepanelen

Het bestand moet het ook makkelijker maken voor bijvoorbeeld stedenbouwers om geluidsoverlast te testen, of om te zien welke daken het beste gebruik van zonnepanelen kunnen maken. Volgens het Kadaster kunnen gemeenten ook kijken of hun projectplannen voldoen aan wetgeving, of makkelijker voor burgers in beeld brengen wat er wordt gepland.

Het schaalmodel is als open data beschikbaar gesteld, wat betekent dat iedereen het mag downloaden en bekijken. Wel is enige technische kennis vereist om het bestand goed te openen en bekijken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geld terugkrijgen? Controleer nu je gemaakte kadasterkosten

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore