Camera-kever

Insect met 'camera-rugzak' stuurt live beelden door

16 juli 2020 12:35 Aangepast: 16 juli 2020 13:33
Beeld © Universiteit van Washington

Amerikaanse wetenschappers hebben insecten voorzien van piepkleine camera's die beelden kunnen doorsturen naar een smartphone.

Onderzoekers aan de universiteit van Washington hebben een beweegbare camera gemaakt die zó klein en licht is dat insecten hem kunnen dragen. Het 'camerarugzakje' zou de mobiliteit van de insecten niet beperken. 

De onderzoekers bevestigden de minicamera op het schild van een pinacatekever, die ook wel 'stinkkevers' worden genoemd. Dit zijn kevers van ongeveer 1,5 centimeter lang.

Leren van insecten

Hoewel de kwaliteit van de camera nu nog heel laag is (160 bij 120 pixels), hopen ze deze te kunnen gebruiken om meer te kunnen leren over de manier waarop insecten beeld verwerken. Die inzichten zouden bijvoorbeeld kunnen leiden tot betere, kleinere camera's in allerlei apparaten. 

Camera is te draaien op afstand

De camera kan via bluetooth vijf beeldjes per seconde doorsturen naar een smartphone op enkele tientallen meters afstand. Het batterijtje zou dat één tot twee uur volhouden.

De minicamera zit aan een mechanische arm die via een smartphone-app op afstand 60 graden is te draaien. Met dit systeem kan de camera panoramafoto's maken of bewegende objecten volgen.

Natuur als voorbeeld

In de zoektocht naar steeds betere camera’s kan de natuur als voorbeeld dienen. Vliegen kunnen met hun minuscule hersenen een heel breed en tegelijkertijd gedetailleerd beeld verwerken. Door meer te begrijpen over hoe ze dat doen, kunnen de processors in camera’s worden verbeterd.

De wetenschappers denken dat hun minicamera's ook kunnen bijdragen aan wetenschappelijke onderzoeken naar insecten en insectachtige robotjes. Ze gebruiken de technologie bovendien om kleine robots te ontwikkelen die zelfstandig in kleine ruimtes kunnen kruipen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit robotinsect vliegt dankzij lasers

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Robotviervoeter Spot is nu te koop

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore