Ga naar de inhoud
Oplichting

Bitcoin-bende hackt groot aantal belangrijke Twitter-accounts

Tesla-baas Elon Musk. Beeld © EPA

Oplichters hebben de Twitter-accounts van onder meer Tesla-baas Elon Musk, Microsoft-oprichter Bill Gates en het taxibedrijf Uber gehackt. Op de accounts verschenen gisteravond tweets waarop werd beloofd een inleg van 1000 dollar te verdubbelen als die werd overgemaakt naar een bitcoinrekening.

Het ging om geverifieerde Twitter-accounts, zoals ook die van Apple, de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden, oud-president Barack Obama, Amazon-oprichter Jeff Bezos en Kanye West. 

Meer dan 87.000 euro buit

Veel van de tweets zijn verwijderd. Verschillende media meldden dat de oplichters in sneltreinvaart tienduizenden dollars hebben buitgemaakt. Volgens persbureau Reuters blijkt uit openbare blockchain-gegevens dat de vermeende oplichters al meer dan 100.000 dollar, omgerekend zo'n 87.000 euro, aan cryptovaluta ontvangen.

Volgens Twitter hebben hackers ingebroken bij medewerkers die toegang hebben tot het "interne systeem" van het sociale mediaplatform. De inbrekers zouden die toegang hebben gebruikt om de controle over een aantal prominente, geverifieerde accounts te kapen.

Bij dergelijke accounts, die onder meer door beroemdheden, journalisten, overheden en politici worden gebruikt, is door Twitter gecheckt wie de gebruiker is. "We onderzoeken welke andere kwaadaardige activiteiten ze mogelijk hebben uitgevoerd of tot welke informatie ze mogelijk toegang toe hebben gehad", stelde het bedrijf in een verklaring over de hacks.

Tijdelijk niet tweeten

Het platform nam vannacht na de hacks enkele maatregelen. Twitter-gebruikers konden tijdelijk geen nieuw wachtwoord aanvragen, meldde Twitters klantenservice. Ook veel van de populaire Twitter-gebruikers, van wie de identiteit door Twitter eerder is geverifieerd, konden tijdelijk geen tweets meer plaatsen.

In een verklaring stelt het bedrijf de toegang pas weer volledig te herstellen als dat veilig is. "Zware dag voor ons bij Twitter", zei Twitter-baas Jack Dorsey in een tweet. "We voelen ons allemaal verschrikkelijk dat dit gebeurd is."

Ook Twitter-account Wilders lijkt gehackt

Het Twitteraccount van PVV-leider Geert Wilders lijkt te zijn gehackt. De profielfoto van de politicus werd vannacht veranderd in een plaatje van een karikatuur van een zwarte man. Op de achtergrond is de Marokkaanse vlag te zien. Ook zijn meerdere berichten over onder meer samenzweringstheorieën geretweet door het account.

Het is niet duidelijk of de vermoedelijke hack van Wilders' profiel in verband staat met de gehackte accounts die om bitcoins vroegen.

 

Twitter
Lees ook:
Twitter pakt rechts-extremistische accounts aan