Internet

VodafoneZiggo verzet zich tegen keuze van eigen modem

15 juli 2020 23:51 Aangepast: 20 juli 2020 10:03
Beeld © ANP

VodafoneZiggo keert zich tegen de 'vrije modemkeuze' die toezichthouder Autoriteit Consument en Markt wil invoeren. Consumenten krijgen dan het recht een eigen internetmodem direct aan te sluiten, in plaats van het meegeleverde modem van de provider.

VodafoneZiggo zegt dat zijn aan klanten meegeleverde modem 'een essentiële functie in het Ziggo-netwerk' heeft. "Over het geleverde modem gaat namelijk een continue stroom van informatie benodigd om het Ziggo-netwerk te laten functioneren en onze diensten aan te kunnen bieden”, zegt een woordvoerder tegen Telecompaper.

'Meer keuzevrijheid'

De ACM maakte onlangs bekend dat het van plan is om consumenten het recht te geven om hun eigen modem of router aan te sluiten op het netwerk van hun provider. Dat staat in de Conceptbeleidsregel Netwerkaansluitpunt. Dit moet volgens de ACM zorgen voor 'meer keuzevrijheid op de telecommarkt'. 

"Als een consument een eigen modem wil aansluiten, dan moeten providers dat toestaan. Ze hebben wel de mogelijkheid om in te grijpen als eigen apparatuur van consumenten zorgt voor storingen", aldus de ACM. De providers zijn volgens de toezichthouder tot aan het 'vaste netwerkaansluitpunt' eigenaar van het netwerk en de klanten zijn eigenaar voorbij dat punt.

Betrokken partijen kunnen tot begin september een officiële reactie sturen naar de ACM. Met de uitspraken loopt VodafoneZiggo daar op vooruit. "Op dit moment beraden wij ons hierop", laat een woordvoerder van de provider weten.

De nieuwe regels moeten in 2021 van kracht worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ACM: consumenten mogen vanaf 2021 eigen internetmodem kiezen

VodafoneZiggo levert aan zijn klanten een mediabox, een modem met geïntegreerde router. De provider staat het gebruikers niet toe direct eigen modems direct aan te sluiten. Eigen routers kunnen Ziggo-klanten wel aansluiten op de mediabox, nadat deze in de zogeheten bridge-modus is gezet.

KPN biedt sinds kort klanten wel een vrije modemkeuze. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van