Voor Android en iOS

Corona-app vanaf 1 september voor iedereen te gebruiken

16 juli 2020 11:48 Aangepast: 17 augustus 2020 09:51
Beeld © ANP

De Nederlandse corona-app CoronaMelder is vanaf 1 september voor iedereen te gebruiken. De app geeft je een waarschuwing als je de afgelopen tijd contact hebt gehad met een met corona besmet persoon.

De corona-app is beschikbaar voor zowel Android als iOS en is vrijwillig te downloaden. Als je langer dan 15 minuten dicht in de buurt bent geweest van een met corona besmet persoon, krijg je een melding op je telefoon. 

Die melding wordt verstuurd zodra iemand die positief is getest op corona en ook CoronaMelder gebruikt via de app aangeeft dat diegene anderen wil waarschuwen.

De app is al landelijk beschikbaar om contactmomenten te registeren, maar de meldingen dat je mogelijk besmet bent worden tot september alleen vanuit de GGD's in Drenthe en Overijssel verstuurd - daar wordt de app momenteel getest. Vanaf september gaan de meldingen overal in Nederland werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De corona-app: hoe het werkt, en hoe het met je privacy zit

Bluetooth

De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. Het gebruik van de app is anoniem, zo belooft het ministerie: de app verzamelt geen privégegevens of locatiedata en slaat alleen bluetooth-contactmomenten op

De app moet de GGD's helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

Zo ziet de corona-app eruit. Zo ziet de corona-app eruit.

De app CoronaMelder draait op de achtergrond en verbruikt naar verwachting weinig energie. Uit de eerste testen blijkt dat de app tussen de 3 en 6 procent van de batterij verbruikt. Het ligt vooral aan je gebruik, het type toestel en de levensduur van je accu. De app is de afgelopen weken getest door enkele honderden inwoners van Twente. 

Hoe werkt de app?

Elke keer als jouw telefoon in de buurt is van een andere telefoon met de corona-app, wisselen beide telefoons een unieke, willekeurige code uit. Deze code wordt opgeslagen op beide telefoons. De app houdt zo een lijst bij van al die uitgewisselde codes, die ieder een contactmoment voorstellen. Die lijst staat alleen op jouw telefoon.

Omdat de codes willekeurig zijn, kun je niet achterhalen wie bij welke code hoort. Als iemand besmet raakt, kan diegene zijn lijst met codes naar een centrale server sturen. De lijst wordt dan doorgestuurd naar iedereen met de app. Vervolgens kijkt de app of er op jouw lijst een code voorkomt die ook op de lijst van de besmette patiënt staat. Zo ja, dan zijn jullie met elkaar in contact geweest en krijg je een waarschuwing te zien.

Veel kritiek

De ontwikkeling van de app stuitte de afgelopen maanden op veel kritiek. Zo was er een amateuristische 'appathon' waar partijen een corona-app konden presenteren. In één van de apps werd door RTL Nieuws al een datalek aangetroffen. Experts zijn kritisch: zo is het nog niet duidelijk of de app voldoende effectief is in de strijd tegen corona. 

Volgens Evelyn Austin van burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom moet er 'een helder eindpunt' zijn wanneer de app bij het grofvuil kan: "En niet zoals nu wordt gezegd als het coronavirus weg is. Want misschien blijft dit virus wel altijd onder ons, net als het griepvirus. Dit soort infrastructuur wordt meestal niet afgebroken, maar uitgebreid."

"In de kern blijft de app een surveillancemiddel. Mensen hebben weinig vertrouwen in de overheid en hebben twijfels over de effectiviteit van de app. Ze stellen zich dan de vraag: ben ik wel bereid om daarvoor een deel van mijn vrijheid op te geven?"

Het ministerie kijkt ook naar de omstreden samenwerking met de Belastingdienst voor de uitrol van de corona-app, laat het weten, en of er geen andere meer geschikte partij kan worden gevonden.

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens komt binnen enkele weken nog met een oordeel over de privacyvriendelijkheid van de app.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie gaat samenwerken met Belastingdienst voor corona-app

Maar ik heb al iets over COVID-19 op mijn Android of iPhone?

Dat kan goed. Apple en Google hebben een bluetooth-technologie ontwikkeld om contactmomenten te registreren. Deze technologie is al uitgerold voor Android via een update van de app Google Play Services en is beschikbaar voor alle apparaten met minimaal Android 6.0 (uit 2015). Voor iPhones is de technologie met iOS 13.5 beschikbaar gekomen, die werkt op alle iPhones vanaf de iPhone SE en 6S.

De Nederlandse corona-app maakt gebruik van deze technologie. Als je deze app niet hebt geïnstalleerd is de bluetooth-tracking-technologie niet actief. 

Europa

Landen hebben ervoor gekozen om elk hun eigen app te bouwen. De Nederlandse CoronaMelder moet in sommige andere Europese landen wel gaan samenwerken met andere corona-apps. Daarvoor heeft de Europese Commissie opdracht gegeven. De uitwisseling van contactmomenten werkt alleen als de app voor hetzelfde privacyvriendelijke model kiest, zoals Duitsland en Italië.

In Frankrijk, waar de corona-app in een paar dagen tijd al een miljoen keer is gedownload, werkt die uitwisseling niet. Het land maakt gebruik van een minder privacyvriendelijke app.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-app wereldwijd ingevoerd, maar succesvol is die nergens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van