135.000 euro

TikTok beboet in Zuid-Korea na verzamelen data kinderen

15 juli 2020 15:21
Beeld © AFP

Bytedance, de maker van de populaire video-app TikTok, is in Zuid-Korea beboet, omdat de gegevens van kinderen zonder toestemming van ouders werden verzameld.

TikTok-ontwikkelaar ByteDance moet een boete van 186 miljoen betalen, meldt ZDNet. Omgerekend is dat ongeveer 135.000 euro.

De Zuid-Koreaanse wet verbiedt techbedrijven om de gegevens van kinderen te verzamelen en verwerken. Is een gebruiker jonger dan 14, dan moet een ouder hier expliciet toestemming voor geven.

TikTok verzamelde de gegevens van alle gebruikers in het land, ongeacht hun leeftijd. Volgens de lokale waakhond ging het tussen 2017 en 2019 om de informatie van minstens 6.007 kinderen.

Schikking in VS

Bij de boete is gekeken naar de omzet die TikTok in Zuid-Korea boekt, waarvan 3 procent is gerekend. Het bedrag valt in het niet met wat ByteDance in de Verenigde Staten betaalde: daar schikte het bedrijf in een zaak over het verzamelen van kindergegevens, waar een bedrag van 5,7 miljoen dollar bij werd neergelegd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Overheid VS onderzoekt privacyschending TikTok

TikTok onder vuur

TikTok ligt wereldwijd onder vuur. De app wordt gemaakt door een Chinees bedrag, waardoor critici vrezen dat de Chinese overheid via de app afluistert. ByteDance ontkent tot dusverre dat dit het geval is.

Recent bleek dat de app wel buitengewoon veel gegevens over zijn gebruikers verzamelt. Het gaat daarbij onder andere om je type telefoon, netwerkgegevens, gps-locatie en welke apps je nog meer gebruikt.

Volg Bright ook op TikTok

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore