Budget-smartphone

Google wil betaalbare smartphone voor India maken

15 juli 2020 14:17 Aangepast: 15 juli 2020 14:37

Google investeert 4,5 miljard dollar in de Indiase techgigant Jio Platforms. De bedrijven willen samen een goedkope smartphone voor India ontwikkelen.

Google maakte de investering woensdag bekend. Het bedrijf verwerft na de deal een belang van 7,7 procent in Jio Platforms, dat voor het grootste deel in handen is van het Indiase conglomeraat Reliance.

Het concern bracht vorig jaar alle digitale diensten samen in de dochteronderneming, die ook een groot deel van de Indiase telefoniemarkt bedient. Reliance wil volgens topman Mukesh Ambani onder andere een 5G-netwerk met Indiase technologie opzetten.

Goedkope Android-telefoon

Google en Jio Platforms kondigden aan een budget-smartphone te ontwikkelen, met een aangepaste versie van besturingssysteem Android. Dat nieuwe model moet meer Indiërs toegang geven tot een smartphone, apps en internet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google investeert 10 miljard in digitalisering India

Facebook en Intel

Facebook kocht eerder dit jaar al een belang in Jio Platforms van 10 procent voor 5,7 miljard dollar. Ook chipmakers Qualcomm en Intel staken geld in het bedrijf. Ze hopen daarmee mee te kunnen liften op de sterke groei van de Indiase markt voor digitale diensten.

In India krijgen in hoog tempo meer mensen voor het eerst toegang tot internet. Het land telt nu ongeveer 560 miljoen internetgebruikers en dat aantal zou in 2021 al stijgen naar ruim 600 miljoen.  

Eerder deze week beloofde Google de komende 5 tot 7 jaar in totaal 10 miljard dollar in de digitalisering van India te investeren. Het zoekbedrijf steekt onder meer geld in 'betaalbare internettoegang'.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van