Data

Google krijgt 6 ton boete in België om niet-wissen gegevens

14 juli 2020 13:45 Aangepast: 15 juli 2020 11:01
Beeld © ANP

De Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft Google een boete van 600.000 euro opgelegd, omdat de zoekmachine het recht van een burger om vergeten te worden niet naleefde.

Het is volgens de GBA de hoogste boete die ze tot nu toe heeft opgelegd.

Google had een verzoek gekregen van iemand "die door zijn functie een rol speelt in het openbare leven in België" om de aan zijn naam gekoppelde zoekresultaten te verwijderen uit de zoekmachine. Het ging om verwijzingen naar mogelijke banden met een politieke partij en om verwijzingen naar een klacht over pesten die lang geleden ongegrond werd verklaard.

Het bedrijf weigerde de zoekresultaten te wissen. Dat was volgens de GBA terecht wat betreft de mogelijke banden met een politieke partij. Maar de verwijzingen naar de klacht over pesten had Google wel moeten verwijderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google herhaalt belofte: data Fitbit niet voor reclames gebruiken

"Aangezien de verwijten gericht tegen de klager niet werden vastgesteld, oud zijn en waarschijnlijk ernstige gevolgen hebben voor de klager, moeten de rechten en belangen van de betrokkene prevaleren", oordeelt de GBA.

De toezichthouder noemt Google bovendien "bijzonder nalatig", omdat het "over bewijzen beschikte dat de feiten irrelevant en verouderd waren".

Google laat in een reactie weten in hoger beroep te gaan. Het bedrijf stelt dat het 'in het publiek belang' is dat de informatie zoekbaar blijft. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google wint: hoeft vergeetrecht alleen in EU toe te passen

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google laat je persoonlijk profiel maken voor zoekresultaten

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore