Al-Amal

Lancering eerste Marsmissie Emiraten uitgesteld tot donderdag

14 juli 2020 12:16

De lancering van de eerste Marssonde van de Verenigde Arabische Emiraten is met twee dagen uitgesteld en moet nu donderdagavond plaatsvinden.

De satelliet al-Amal (Arabisch voor hoop) zou dinsdagavond Nederlandse tijd opstijgen vanaf ruimtebasis Tanegashima in Japan, maar het weer daar is te slecht. Daarom hebben de Emiraten en ruimtevaartbedrijf Mitsubishi Heavy Industries besloten de lancering uit te stellen.

De eerstvolgende mogelijkheid is donderdag om 22.43 uur Nederlandse tijd. Begin volgend jaar moet de satelliet in een baan rond Mars komen. Het zou de eerste Arabische missie naar een andere planeet worden.

Het weer op Mars

De al-Amal moet twee jaar lang het weer op Mars in kaart gaan brengen. Ook moet de al-Amal helpen om duidelijk te maken waardoor waterstof en zuurstof verdwijnen uit de dunne dampkring van Mars. Het vliegt de ruimte in, waardoor Mars geen kans meer heeft op leven zoals op aarde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Populaire bestemming deze zomer: Mars

Inkomstenbron voor de toekomst

De missie is vooral bedoeld om de Emiraten op de kaart te zetten. Het land ziet wetenschap en technologie als een inkomstenbron voor de toekomst, wanneer de olie opraakt.

De Verenigde Arabische Emiraten hebben sinds 2014 een eigen ruimtevaartorganisatie en vorig jaar ging voor het eerst een man uit het land naar de ruimte. Astronaut Hazza al-Mansouri verbleef ongeveer een week in het internationale ruimtestation ISS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Emotionele Musk: eerste stap naar een beschaving op Mars

Marsmissies China en Amerika

Ook China en de VS willen de komende weken missies naar Mars lanceren. Van half juli tot half augustus staat Mars relatief dicht bij de aarde en is het mogelijk om met een raket naar de rode planeet te gaan. De volgende gunstige gelegenheid om te lanceren is pas over twee jaar.

De Chinezen willen vooral demonstreren dat ze de technologie hebben, door te landen en daarna een karretje rond te laten rijden.

Tijdens de Marsmissie van het Amerikaanse NASA gaat de Mars Rover genaamd Perseverance rondrijden op zoek naar sporen van leven. Ook test NASA tijdens de missie een mini-helikopter.  

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore