Irritatiepuntje

Android 11 pakt ongevraagd afsluiten apps op achtergrond aan

13 juli 2020 17:05

Android 11 gaat de lang gehekelde functie aanpakken waarbij Android-toestellen automatisch apps volledig afsluiten als die op de achtergrond draaien.

Apps horen normaal gesproken te blijven draaien op de achtergrond, tenzij gebruikers ze nadrukkelijk afsluiten. Apps laten draaien heeft voordelen, zoals berichten die sneller binnenkomen en het gebrek aan opstarttijd en stroomverbruik: de app is immers al open, opnieuw opstarten duurt langer en kost meer energie. Telefoongebruikers wordt over het algemeen daarom afgeraden om hun apps handmatig volledig af te sluiten.

Toch sluiten veel Android-toestellen automatisch apps af zodra die een tijdje op de achtergrond draaien. Vrijwel alle makers van Android-toestellen hebben ongemerkt een eigen systeem draaien dat vrij agressief apps volledig afsluit zodra die even op de achtergrond draaien.

Toestemming gebruiker vragen

Ontwikkelaars klagen daar al jaren over, zeker gezien het voorkeursbeleid dat telefoonmakers hanteren. WhatsApp staat bijvoorbeeld op een witte lijst bij veel fabrikanten, en wordt dus niet stiekem afgesloten. De apps van kleinere ontwikkelaars staan niet op die lijsten, en lijken in de ogen van de gebruikers slecht te functioneren.

In het aanstaande Android 11 wordt dat beleid van telefoonmakers onmogelijk gemaakt. Dat zeggen de ontwikkelaars van het besturingssysteem op Reddit. Android 11 gaat gebruikers namelijk vragen of zij willen dat apps op de achtergrond blijven draaien. Als het systeem van de telefoonmaker een app wil sluiten, vraagt Android 11 of de gebruiker dat inderdaad wil.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Android 11 waarschuwt als telefoon niet goed draadloos laadt

Android 11

Een witte lijst van apps mogen fabrikanten straks ook niet meer hanteren. Gebruikers hebben zo zelf in de hand welke apps op de achtergrond blijven draaien, en welke direct volledig worden afgesloten. Grote apps worden dan niet meer voorgetrokken. Opvallend genoeg wordt het voor smartphonemakers niet verboden om een eigen afsluitsysteem te laten draaien.

Android 11 verschijnt vermoedelijk begin september. Afhankelijk van de toestelfabrikant duurt het dan weken tot maanden tot de gebruiker zijn telefoon kan updaten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google brengt eerste testversie van Android 11 uit

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van