Huawei onder vuur

'Britten bouwen rol Huawei in 5G-netwerken sneller af'

13 juli 2020 15:46 Aangepast: 13 juli 2020 16:17
Beeld © ANP

Het Britse kabinet zou dinsdag beslissen om de betrokkenheid van het Chinese techbedrijf Huawei bij de Britse 5G-netwerken verder in te perken.

Eerder werd al bekend dat telecomproviders Huawei's rol tegen 2023 al moesten beperken tot 35 procent. Er wordt nu gesproken om dat percentage sneller terug te brengen naar nul, meldt Reuters.

Het directe excuus voor de ommekeer in het beleid van de Britse premier Boris Johnson is de impact van nieuwe Amerikaanse sancties. Die hebben volgens Londen invloed op Huawei's vermogen om in de toekomst een betrouwbare leverancier te blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Geen contracten voor bedrijven VS die Huawei-producten gebruiken'

Verontwaardiging regering Trump

In januari ondertekende Johnson een door de regering van Theresa May opgestelde 5G-overeenkomst, waardoor Huawei bepaalde "niet-kernonderdelen" voor het Britse netwerk mocht gaan leveren.

Dat leidde tot verontwaardiging in Washington, dat de Britten juist met klem had opgeroepen niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken voor de Chinese overheid. Het bedrijf ontkent dat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Frankrijk doet Huawei niet helemaal in de ban'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Huawei verbannen kost Nederland tientallen miljoenen'

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore