Rechts-radicale groepen

Twitter pakt rechts-extremistische accounts aan

13 juli 2020 09:48 Aangepast: 13 juli 2020 09:57
Beeld © Getty Images

Twitter heeft de accounts van meer dan vijftig rechts-radicale groeperingen en personen geblokkeerd in onder meer Duitsland, Frankrijk, Italië, Groot-Brittannië en ook Nederland.

Twitter besloot daartoe omdat de accounts berichten verspreidden die de regels ten aanzien van terrorisme of gewelddadig extremisme overtraden.

NBC News had in een reportage aandacht besteed aan de groei van wit-nationalistische boodschappen via de sociale media door zogenoemde identitairen, die vertakkingen hebben door Europa. Op de Nederlandse profielen van Voorpost en Identitair Verzet is daarom nu slechts de tekst te zien dat de accounts zijn opgeschort.

In Duitsland is de Identitären Bewegung (IB), die 30.000 volgers had, op Twitter de mond gesnoerd. Hetzelfde kwam de Oostenrijkse activist Martin Sellner, wiens achterban op het populaire internetplatform nog groter was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Internetforum Reddit bant 2000 groepen in strijd tegen haat

Bezwaar maken tegen de uitsluiting is mogelijk, maar bij herhaling van de gewraakte uitlatingen volgt een definitieve verwijdering. Facebook en Instagram pakten deze vormen van rechts-extremisme eerder al aan. Op YouTube is het identitaire gedachtegoed nog niet uitgebannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook belooft haatberichten sneller te verwijderen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van