Ga naar de inhoud
Haatzaaierij

Facebook verbiedt ook berichten over 'homogenezingen'

Het is op Facebook niet langer toegestaan om 'homogenezingen' te promoten. Daarmee volgt het sociale netwerk het voorbeeld van dochteronderneming Instagram.

Dat vertelt een woordvoerder van de techreus aan CNN. Het gaat daarbij om zowel reclameberichten als om wervende posts die gebruikers op eigen tijdlijnen of in groepen plaatsen.

De inmiddels verboden berichten maken reclame voor zogeheten conversietherapieën, waarbij de aanbieders beweren homoseksualiteit te kunnen 'genezen'. 

Facebook belooft de regels op zijn eigen sociale netwerk uit te breiden. Het aanprijzen van conversietherapieën wordt daar voortaan gezien als een vorm van haatzaaierij.

Instagram deed eerder deze week al hetzelfde. "Het is bij ons verboden mensen op basis van seksuele orientatie of genderidentiteit aan te vallen", vertelde Instagram-beleidsbaas Tara Hopkins. "We passen de regels aan zodat ook conversietherapie niet meer welkom is."

Meerderheid wil een verbod

In Nederland wordt op het moment onderzoek gedaan naar de gevaren van conversietherapieën. Daaruit bleek onlangs dat ongeveer vijftien partijen zulke 'genezingen' aanbieden

Een meerderheid van het kabinet wil deze therapieën strafbaar maken, al is er nog geen concreet wetsvoorstel. In Duitsland zijn conversietherapieën sinds mei dit jaar verboden.

Duitsland
Lees ook:
Duitsland verbiedt omstreden therapie voor 'homogenezing', Nederlands verbod in de ijskast