Coronavirus

Bill Gates: coronavaccin mag niet alleen naar rijke landen gaan

12 juli 2020 14:01 Aangepast: 12 juli 2020 15:00
Microsoft-oprichter Bill Gates Beeld © AFP

Filantroop Bill Gates wil dat middelen tegen het coronavirus beschikbaar worden gesteld aan de landen waar ze het hardst nodig zijn.

Gates waarschuwt dat de pandemie langer zal duren en dodelijker zal zijn als geneesmiddelen en vaccins alleen "naar de hoogste bieder gaan".

Wereldwijd wordt koortsachtig gezocht naar een vaccin tegen het besmettelijke virus, dat in enkele maanden tijd honderdduizenden levens heeft gekost. Rijke landen hebben meer mogelijkheden om veelbelovende middelen op te kopen en sommige prominenten vrezen dat ontwikkelingslanden met lege handen kunnen achterblijven.

Rechtvaardige verdeling

Miljardair Gates riep leiders in een video voor een virtuele coronaconferentie op "zware beslissingen" te nemen over een rechtvaardige verdeling van levensreddende middelen. Er zou volgens hem niet alleen op basis van "marktfactoren" besloten moeten worden wie straks toegang krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bill Gates bouwt 'voor de zekerheid' zeven fabrieken voor coronavaccin

Leren van aanpak aids

De oprichter van Microsoft noemde de internationale aanpak van de aidscrisis als voorbeeld. "Een van de beste lessen die is geleerd in de strijd tegen hiv/aids is het belang van een groot, eerlijk en wereldwijd distributiesysteem om te zorgen dat de geneesmiddelen overal verstrekt kunnen worden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De corona-app: hoe het werkt, en hoe het met je privacy zit

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van