Openbaar vervoer

Ov-bedrijven mogen één digitaal vervoersplatform maken

10 juli 2020 10:37 Aangepast: 10 juli 2020 10:36

De Nederlandse Spoorwegen mogen samen met openbaar vervoerbedrijven GVB uit Amsterdam, HTM uit Den Haag en RET uit Rotterdam een digitaal vervoersplatform oprichten. Dat maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend.

De vier partijen willen een gezamenlijk platform opzetten dat uiteenlopende aanbieders van vervoer technisch met elkaar verbindt.

Via het platform kunnen reizigers een reis van deur tot deur plannen, boeken en betalen. Daarbij kunnen ze gebruik maken van verschillende vervoersopties, zoals de trein, de bus, de metro of de tram, maar ook deelauto’s en deelfietsen.

Voorwaarden

Bij het platform horen wel strikte voorwaarden, meldt de ACM. Zo moeten andere aanbieders van mobiliteitsdiensten onder dezelfde voorwaarden op het platform terecht kunnen en moet innovatie gestimuleerd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS en Pon mogen nieuwe reis-app maken onder voorwaarden

Concurrentie

De oprichters moeten er ook voor zorgen dat partijen die hun diensten aanbieden, inclusief de oprichters zelf, geen toegang kunnen hebben tot concurrentiegevoelige informatie. Zo worden mogelijke concurrentieproblemen die zouden kunnen ontstaan weggenomen en blijft het speelveld gelijk, aldus de toezichthouder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op stedentrip? Met Google Maps vind je nu ook deelsteppen

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van