Ga naar de inhoud
Meedraaiende zonnepanelen

Rotterdam heeft nu een drijvend zonnepark dat de zon volgt

Beeld © Evides

Waterbedrijf Evides opent vrijdag in zijn waterbekken in Rotterdam het grootste drijvende zonnepark van Europa, waarvan de zonnepanelen meedraaien met de zon. Dat moet een optimaal rendement aan duurzame energie opleveren.

Het drijvende zonnepark kent een afmeting van 1 hectare. Daarin zijn ruim 4700 panelen opgenomen die per jaar ruim 2 miljoen kWh aan duurzame energie leveren. Dat is gelijk aan het gemiddelde verbruik van 650 huishoudens per jaar. Volgens Evides is het zonnepark een stap op weg naar het energieneutraal maken van de waterproductie.

Meedraaien

Het zonne-eiland kan de zon volgen dankzij speciale sensoren, waardoor zoveel zonkracht effectief wordt gebruikt.

“Omdat de installatie met speciale sensoren de zon kan volgen, wordt zoveel mogelijk zonnekracht effectief benut. Het meedraaien gebeurt met lieren. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen voor een optimaal resultaat aan duurzame energie", zegt Kees-Jan van der Geer van Floating Solar, die het zonnepark levert.

Drijvend
Lees ook:
Drijvend zonnepark in Noordzee doorstaat stormen

Evides benadrukt dat het zonnepark geen invloed heeft op de drinkwaterproductie. Directeur Annette Ottolini: "Goed en betrouwbaar drinkwater leveren is en blijft de kerntaak van Evides en wordt zorgvuldig bewaakt. Verder volgen we nauwgezet of de installatie geen ongewenste neveneffecten heeft op de ecologie in en om het bekken."

Evides, dat water levert aan 2,5 miljoen consumenten en bedrijven in Zuidwest-Nederland, Zeeland en Noord-Brabant, richtte in 2018 al een zonnepark in op de productielocatie Braakman bij Terneuzen. Het bedrijf onderzoekt nog of ook andere spaarbekkens geschikt zijn voor drijvende zonneparken.

Honderden
Lees ook:
Honderden nieuwe zonneparken: hier komen ze te staan
'Zonnepanelen
Lees ook:
'Zonnepanelen leveren op zee veel meer stroom op'