Chinese tech onder vuur

'Geen contracten voor bedrijven VS die Huawei-producten gebruiken'

09 juli 2020 18:44 Aangepast: 09 juli 2020 18:44
Beeld © EPA

De Amerikaanse regering wil de overheid verbieden om goederen of diensten af te nemen van bedrijven die producten gebruiken van Huawei en vier andere Chinese techbedrijven.

De Amerikaanse regering komt deze week met een plan voor de regelgeving over zo'n contractverbod, zegt een bron in Washington tegen Reuters.

Het beleid kan verstrekkende gevolgen hebben voor ondernemingen die producten en diensten aan de Amerikaanse overheid verkopen. Die moeten als de regel in werking treedt kunnen aantonen dat ze geen gebruik maken van producten van deze bedrijven.

Beveiligingscamera's

Twee van de genoemde bedrijven, Hikvision en Dahua, verkopen wereldwijd de meeste videobewakingscamera's. Huawei staat bekend om zijn smartphones en netwerkapparatuur. Ook smartphonemaker ZTE en radioproducent Hytera staan op de zwarte lijst, aldus de bron.

Bedrijven die wel in zee willen met de Amerikaanse overheid en van deze Chinese waar gebruik maken hebben straks een ontheffing nodig. Volgens het Witte Huis is een ontheffing krijgen straks ook niet zo makkelijk. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor bestaande contracten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Huawei verbannen kost Nederland tientallen miljoenen'

Het Amerikaanse orgaan dat de overheidsbestedingen in de gaten houd laat aan Reuters weten dat het gevaar van buitenlandse partijen die in Amerikaanse systemen willen infiltreren, zoals China, groot is. Een verbod zou de Amerikaanse regering kunnen beschermen tegen "snode netwerken". De overheid van de Verenigde Staten geeft elk jaar 500 miljard dollar uit aan opdrachten.

Het verbod moet naar verluidt ingaan op 13 augustus. De stap kan zorgen voor verdere spanningen in de handelsrelatie tussen China en de VS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Frankrijk doet Huawei niet helemaal in de ban'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore