Richtlijnen geschonden

TikTok verwijderde 49 miljoen video's in half jaar tijd

09 juli 2020 17:46 Aangepast: 09 juli 2020 17:46
Beeld © Getty

TikTok verwijderde in de tweede helft van afgelopen jaar ruim 49 miljoen video's vanwege het schenden van de voorwaarden van het platform.

Het gaat om minder dan 1 procent van het totaalaantal video's dat in die periode op TikTok werd gedeeld, meldt het bedrijf in zijn nieuwste transparantierapport. Ruim 98 procent van de video's werden automatisch verwijderd door de algoritmes van TikTok.

Van alle verwijderde video's werd meer dan 89 procent verwijderd voordat ze door iemand bekeken werden. Veruit de meeste geschrapte video's werden door Indiase gebruikers geplaatst: bijna 16,5 miljoen video's. De VS staat met 4,5 miljoen verwijderde video's op de tweede plaats, Pakistan volgt op plaats drie met 3,7 miljoen video's.

Seks en geweld grootste boosdoeners

TikTok legt aan de hand van december 2019 uit welke soorten video's werden verwijderd. In die maand werd 25,5 procent van de video's verwijderd wegens naaktheid of seksuele handelingen.

Bijna 25 procent van de video's werd verwijderd omdat minderjarigen er gevaarlijke of verboden dingen in deden. Nog eens 21,5 procent van de video's waren gerelateerd aan zelfdoding of bevatten gevaarlijke challenges.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS 'bekijkt' verbod op TikTok en andere Chinese sociale media

'Geen verzoeken Chinese overheid'

Veruit het grootste deel van de verwijderde video's werd uit eigen beweging door TikTok weggehaald. Het bedrijf ontving zo'n 1300 verwijderverzoeken wegens copyrightschending en 45 verzoeken vanuit overheden. Vanuit de Chinese regering kreeg TikTok geen verwijderverzoeken. Zou het die wel krijgen, zou TikTok daar geen gehoor aan geven, zegt het bedrijf tegen The Verge.

Antisemitische video's pas na uren gewist

De algoritmes van TikTok verwijderen niet alle ongewenste video's automatisch. Het bedrijf verwijderde een "ziekmakend" antisemitisch lied dat al 6,5 miljoen keer was bekeken pas nadat de BBC het bedrijf erop wees.

Het gaat om een video met hakenkruizen waarin over de gaskamers van concentratiekamp Auschwitz wordt gezongen. Het duurde volgens de BBC uiteindelijk acht uur voordat de video's na het melden ook daadwerkelijk verwijderd waren.

TikTok doet geheimzinnig over het algoritme dat de feed van gebruikers met video's vult. Dat algoritme bepaalt welke video's onder grote groepen gebruikers wordt verspreid. Duidelijk is dat het algoritme afgaat op een sneeuwbaleffect: video's die snel aan populariteit winnen, worden eerder door TikTok gepromoot.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'TikTok wil nieuwe bedrijfsstructuur vanwege kritiek'

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore