Illegale video's

EU-hof: YouTube hoeft IP-adres illegale uploader niet te delen

09 juli 2020 16:01 Aangepast: 09 juli 2020 16:28
Beeld © Getty

Videoplatforms als Youtube kunnen niet gedwongen worden om het IP-adres, telefoonnummer en e-mailadres af te staan van mensen die illegale films delen.

Alleen het postadres van de illegale uploader mag worden opgevraagd door rechthebbenden, heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaald. Vaak is het postadres niet bekend bij sites als YouTube. Google vraagt daar ook niet om bij het aanmaken van een account.

Films op YouTube gezet

Het hof boog zich over de kwestie na een aanklacht van het Duitse Constantin Film Verleih. Die firma heeft de Duitse verspreidingsrechten van de films Parker en Scary Movie 5, die in 2013 en 2014 op YouTube werden gedeeld. Constantin Film wilde de ip-adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van de uploaders hebben, YouTube en moederbedrijf Google weigerde die te overhandigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw minder Nederlanders die illegaal downloaden

Definitie van het woord 'adres'

YouTube wordt nu in het gelijk gesteld. De zaak draaide om de interpretatie van het woord 'adressen'. Volgens een Europese richtlijn kunnen autoriteiten bedrijven dwingen om adresinformatie van illegale uploaders te delen. Die adresinformatie slaat alleen op het postadres, niet op overige adressen of data waarmee mensen te herleiden zijn.

EU-landen kunnen er volgens het hof voor kiezen om rechthebbenden meer informatie te bieden, maar daarbij moet wel worden voldaan aan de regels van de EU en moet de proportionaliteit van het vergrijp in acht worden genomen.

'In Nederland meer mogelijk'

In Nederland kan meer informatie over uploaders op onder meer YouTube worden gevorderd op basis van de rechtspraak, zegt auteursrechtenorganisatie Stichting Brein in een reactie. Brein-directeur Tim Kuik wijst op het Lycos-arrest van de Hoge Raad uit 2005, dat criteria geeft voor de afgifte van meer informatie dan alleen NAW-gegevens.

"Voor Brein maakt het niet uit. Als de naam-, adres- en woonplaatsgegevens kloppen dan zijn we er sowieso snel uit. Indien nodig dan zijn er andere rechtswegen om meer informatie te vorderen om inbreukmakers te identificeren", zegt Kuik.

Brein stelt dat 'neutrale tussenpersonen' zoals YouTube aansprakelijk gesteld zouden kunnen worden als ze 'verwijtbaar geen betrouwbare gegevens' hebben.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van