Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Subsidiepot nieuwe elektrische auto's is leeg voor 2020

De subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's is al leeg voor dit jaar. Voor een gebruikte elektrische auto is nog wel geld beschikbaar.

Sinds 1 juli konden particulieren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) terecht voor een bijdrage van 4000 euro voor nieuwe elektrische auto's. Het liep storm.

Het volledige bedrag van 10 miljoen euro dat voor subsidie voor nieuwe elektrische auto's beschikbaar was, is inmiddels aangevraagd, meldt RVO donderdag.

Voor tweedehands elektrische auto's is momenteel nog wel 5,8 miljoen van het budget van 7,2 miljoen euro beschikbaar. Per occasion is 2000 euro subsidie beschikbaar. 

Aanvragen subsidie blijft mogelijk

Het indienen van aanvragen blijft volgens RVO wel mogelijk. Wie nu een subsidieaanvraag voor een nieuwe elektrische auto doet, wordt doorgeschoven naar volgend jaar. In 2021 is het subsidiebudget 27,9 miljoen euro. Tot en met 2025 komt er geld beschikbaar. Met de subsidies wil het kabinet mensen stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden

De subsidieregeling geldt alleen voor auto’s met een actieradius van meer dan 120 kilometer. Ook vallen waterstof-auto’s er buiten. De subsidie is namelijk beperkt tot auto’s met een aanschafwaarde van maximaal 45.000 euro.

Autokopers
Lees ook:
Autokopers laten subsidie voor tweedehands elektrische auto liggen

'Meer geld nodig'

Brancheorganisatie RAI Vereniging wil dat het subsidiegeld beter wordt gespreid. "Van meet af aan hebben wij gezegd dat de pot in rap tempo leeg zal zijn. Het is nu zaak om zo snel mogelijk binnen de regeling budgetten te schuiven en te spreiden", zegt voorzitter Steven van Eijck.

Bovendien moet er de komende jaren meer geld bijkomen, vindt hij. "Dan voorkomen we teleurstelling bij de automobilist en zetten we de vergroening van ons wagenpark door." 

'Subsidie
Lees ook
'Subsidie aankoop elektrische auto's is te beperkt'