Recht op reparatie

Nederlandse iPhone-reparateurs krijgen voortaan originele onderdelen

09 juli 2020 10:56 Aangepast: 09 juli 2020 11:09

Apple breidt zijn programma voor onafhankelijke reparatiebedrijven uit naar Nederland. Zulke reparateurs kunnen officiële iPhone-onderdelen bij Apple bestellen.

De afgelopen jaren waren iPhone-eigenaren met een kapot toestel aangewezen op Apple of Apple Authorized Service Providers. Apple stelde officiële iPhone-onderdelen niet beschikbaar aan derden. Zonder die onderdelen zijn iPhones niet te repareren; vanwege de veiligheid accepteren iPhones bijvoorbeeld geen onofficiële beeldschermen. iPhones met een namaakscherm gaan automatisch op slot.

Vorig jaar startte het Apple in de VS zijn reparatieprogramma voor derden, nu is dat programma uitgebreid naar onder meer Nederland en 31 andere Europese landen. Het programma werd gestart na kritiek dat Apple het recht op reparatie zou dwarsbomen.

Een aantal voorwaarden

Onafhankelijke reparateurs kunnen zich kosteloos bij Apple aanmelden, maar moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moeten bedrijven geregistreerd zijn en een goed bereikbaar pand hebben. Klanten moeten zonder afspraak terecht kunnen en bovendien moet er minstens één reparateur aanwezig zijn die door Apple is goedgekeurd.

Een reparateur moet dan een online examen bij Apple afleggen, waarbij de kosten worden kwijtgescholden. Dat examen moet jaarlijks herhaald worden, voor bijscholing van nieuwe Apple-producten. Voldoen bedrijven aan die voorwaarden, dan kunnen zij originele iPhone-onderdelen bestellen.

Alleen buiten de garantie

Er is één voorbehoud: de reparateurs mogen alleen iPhones repareren die buiten de garantie vallen. iPhones waar nog wel garantie op zit, kunnen bij Apple of een Apple Authorized Service Providers gerepareerd worden.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van