Minder e-waste, lagere kosten

'Samsung laat volgend jaar opladers weg bij smartphones'

08 juli 2020 21:47 Aangepast: 08 juli 2020 21:46

Samsung zou komend jaar bij een deel van zijn smartphones geen opladers meer mee willen leveren. Zo zou het bedrijf kosten besparen en elektronisch afval tegengaan.

Samsung levert mogelijk komend jaar geen oplaadstekkers meer mee in de doos van sommige smartphones. Dat melden Zuid-Koreaanse media op basis van bronnen bij producenten. 

Een van de redenen voor het weglaten van de oplaadstekkers is dat veel consumenten al een geschikte USB-C-oplader in huis hebben. Ook zijn in veel huishoudens draadloze opladers aanwezig.

Kosten

Samsung kan met de stap ook veel kosten besparen. Dat zou hogere kosten voor de componenten voor de ondersteuning van snelle 5G-netwerken kunnen compenseren, schrijft ETNews. Het nieuwe beleid zou nog niet voor alle Samsung-telefoons gaan gelden, aldus de bronnen bij de Koreaanse leveranciers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Samsung Galaxy Note 20 Ultra uitgelekt: telefoon met hoekig ontwerp

iPhone 12

Het nieuws volgt nadat vorige week uitlekte dat Apple bij zijn nieuwe iPhone 12-toestellen ook zou gaan stoppen met het meeleveren van opladers. Apple gaat nog een stap verder: het zou ook geen bedrade oordopjes meer in de doos stoppen.

Samsung en Apple zijn de twee grootste telefoonproducenten. Het weglaten van de opladers in de doos zou een enorme hoeveelheid elektronisch afval, de zogenoemde e-waste, schelen. In de strijd tegen e-waste wil de Europese Commissie fabrikanten verplichten één universele standaard voor opladers te gebruiken, iets waar Apple tegen is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'iPhone 12 wordt zonder oplader en oordopjes geleverd'

Oude USB-C-kabels ondersteunen overigens niet altijd de hoogst mogelijke laadsnelheden bij snelladen van smartphones. Daarvoor zouden consumenten een aparte snellader moeten kopen.

Prijzen smartphones  

De prijzen van high-end telefoons zijn de laatste jaren steeds verder gestegen, onder meer door grote verbeteringen in de camera’s en de schermen. Tegelijkertijd blijkt dat consumenten recent juist een voorkeur hebben voor goedkopere smartphones.

In een nieuw onderzoek zeggen Nederlanders dat de prijs momenteel de belangrijkste factor is bij de keuze voor een bepaalde smartphone. Het belang van een gunstige prijs is de afgelopen jaren gestegen, terwijl dat van andere factoren, zoals het imago van het telefoonmerk, is afgenomen. 

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van