Door corona en handelsoorlog

'Google trekt stekker uit plan voor clouddienst in China'

08 juli 2020 21:17 Aangepast: 08 juli 2020 21:18
Beeld © Getty/500px

Google heeft zijn plannen stopgezet om een nieuwe clouddienst in China aan te bieden. Ook in andere "politiek gevoelige" landen staakt Google het initiatief.

Dit komt door geopolitieke spanningen in combinatie met de coronapandemie, zeggen ingewijden aan persbureau Bloomberg.

De keuze om het initiatief 'Isolated Region' te stoppen zou in mei al zijn genomen en betekent een grote strategieverschuiving voor het bedrijf. Doel van het project was om naar wens van landen data binnen de landsgrenzen te controleren.

Controle door derde partij

Het initiatief zou Google in staat hebben gesteld om clouddiensten op te zetten die worden gecontroleerd door een derde partij, zoals een lokaal bedrijf of een overheidsinstelling. Het resultaat zou zijn dat een bedrijf wordt afgezonderd van de bestaande cloudcomputingdiensten van Google, waaronder datacenters en computernetwerken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google verwijdert Indiase anti-China-app uit appwinkel

Spanningen tussen China en VS

Google, dat onderdeel is van Alphabet, zou in januari 2019 vorig jaar al hebben besloten om de uitrol in China te pauzeren vanwege de hoogopgelopen spanningen destijds tussen China en de VS. In plaats daarvan zou het bedrijf zich hebben gericht op potentiële klanten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Door de coronapandemie zijn spanningen tussen de economische grootmachten verder opgelopen. Dat zou voor Google de reden zijn geweest de stekker uit het initiatief te trekken, aldus de bronnen.

Google zelf zegt dat het Isolated Region heeft laten vallen omdat andere "benaderingen" betere resultaten boden. Wat die benaderingen zijn, liet het bedrijf in het midden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google en Facebook weigeren ook dataverzoeken Hongkong

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van