Appen achter het stuur

Appende automobilist 8 maanden cel in na fataal ongeluk

08 juli 2020 17:50 Aangepast: 08 juli 2020 17:50

De rechtbank in Arnhem heeft een 46-jarige man uit Zaltbommel veroordeeld tot acht maanden cel, omdat hij een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt doordat hij append achter het stuur zat.

De man reed op de A2 bij Beesd met hoge snelheid op een file in. Een 24-jarige automobiliste kwam daardoor om het leven. Het ongeval deed zich voor op 5 juli vorig jaar.

Uit onderzoek is gebleken dat de man in de minuten voor de klap heel druk in de weer was met zijn telefoon. Hij zou onder meer hebben getypt en foto's en filmpjes hebben doorgestuurd. 

Halve minuut niet op de weg gekeken

Volgens de rechtbank keek hij de laatste dertig seconden helemaal niet meer op de weg. Zijn snelheid liep op tot bijna 130 km per uur. De man heeft zelfs niet meer geremd toen hij op de auto van het slachtoffer knalde. 

Activiteit op sociale media tijdens het rijden kost letterlijk levens, aldus de rechtbank, die tevens een rijverbod van drie jaar oplegde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie-camera herkent appen achter stuur

Adaptive cruise control

Tijdens de zitting eerder deze maand bleek dat mogelijk heeft meegespeeld dat de man heeft vertrouwd op het zogeheten adaptive cruise control-systeem van zijn auto. Dit is een techniek waarbij de auto zelf afstand moet houden van voertuigen.

"Het blijkt maar weer dat al die techniek niet onfeilbaar is en het de bestuurder zelf is die op en top scherp moet blijven als hij veilig aan het verkeer wil deelnemen", zei de officier van justitie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Autoverzekering duurder door appen achter stuur

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore