Elektrisch racen op stepjes

Nieuw racekampioenschap met e-stepjes die 100 km/u halen

08 juli 2020 17:27 Aangepast: 08 juli 2020 17:30

Volgend jaar moet een nieuw internationaal racekampioenschap van start gaan. Niet met auto's of motoren, maar met elektrische stepjes die meer dan 100 kilometer per uur gaan.

Het eSkootr Championship voor elektrische stepjes maakt volgend jaar zijn debuut. De deelnemers racen, gehuld in flitsende neonpakken, op krachtige e-stepjes. Ze kunnen snelheden van meer dan 100 kilometer per uur halen, zeggen de organisatoren. 

De organisatie richt zich op professionele coureurs, skateboarders, snowboarders, wielrenners en esporters. Er zijn nog geen namen van deelnemers bekend. In een video over het concept is te zien hoe de e-stepjes racen over een Formule 1-achtig parcours, inclusief tunnels met neonlichten.

Alex Wurz

Het eSkootr-racekampioenschap is opgezet door motorsportondernemers Hrag Sarkissian en Khalil Beschir. Ze werken samen met Formule E-coureur Lucas Di Grassi en de voormalige F1-coureur Alex Wurz. De laatste is adviseur op het gebied van veiligheid, Di Grassi ondersteunt het project op het gebied van duurzaamheid.

Volgens de organisatie is de nieuwe elektrische racesport mede bedoeld om "de voordelen van elektrische stepjes als alternatief voor files, vervuiling en afhankelijkheid van auto's" te promoten.  

De eerste races moeten plaatsvinden in 'wereldsteden', maar het is nog niet bekend waar en wanneer dit precies zal gebeuren.

In Nederland nog steeds verboden

In veel landen zijn elektrische stepjes populair vanwege diensten als Bird en Lime, waarmee de apparaten gemakkelijk via een app zijn te huren.

Nederland is een van de weinige Europese landen waar de e-stepjes nog altijd verboden zijn op de openbare weg. De verkoop van de steppen en gebruik op privéterrein is wel toegestaan.

Een petitie voor de legalisering van de e-stepjes in Nederland is inmiddels ruim 16 duizend keer ondertekend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Sta elektrische stepjes en skateboards toe op de weg'

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore