TikTok

Overheid VS onderzoekt privacyschending TikTok

08 juli 2020 12:34 Aangepast: 08 juli 2020 12:49
Met TikTok kunnen gebruikers muziek- en dansvideo's uploaden.

De Amerikaanse overheid onderzoekt of de populaire video-app TikTok zijn beloftes over het beschermen van de privacy van kinderen niet is nagekomen.

De Amerikaanse Federale Handelscommissie FTC en het ministerie van Justitie onderzoeken de beschuldiging dat TikTok te weinig zou doen om de privacy van kinderen te beschermen, meldt Reuters.

De app ligt onder een vergrootglas omdat (overheids)organisaties in de Verenigde Staten zich zorgen maken om het Chinese moederbedrijf van TikTok.

Eerder deze week zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo al dat de regering "kijkt naar" het blokkeren van de sociale media-app. De app zou data delen met de Chinese overheid. TikTok ontkent die beschuldiging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

VS 'bekijkt' verbod op TikTok en andere Chinese sociale media

Eerdere beloftes

Meer dan een jaar geleden kondigde TikTok aan de privacy van heel jonge gebruikers extra serieus te gaan nemen. Ze zouden onder andere video’s en persoonlijke informatie van gebruikers die 13 jaar of jonger zijn verwijderen.

Volgens The Center for Digital Democracy, Campaign for a Commercial-Free Childhood en andere organisaties zou TikTok die belofte niet zijn nagekomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok onder vuur om 'gevaarlijke' dataverzameling door China

Een woordvoerder van TikTok zegt dat het in de Verenigde Staten gebruikers onder de 13 jaar een gelimiteerde variant van de app aanbiedt. Daarin zijn extra veiligheids- en privacymaatregelen genomen.

Chinees moederbedrijf

TikTok krijgt al langer kritiek vanwege zijn Chinese moederbedrijf ByteDance. Het bedrijf probeert die zorgen te temperen door kantoren te openen in de VS en Europa.

Ook beloofde Bytedance eerder geen TikTok-data te delen met zijn kantoren in China, en ook niet met de Chinese overheid. Toch blijven de zorgen.

Twee miljard downloads

TikTok is is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste sociale media, zeker onder jongeren. De app was lange tijd de meest gedownloade app in de VS, zowel voor Android als iOS. Ook komt de VS op de derde plaats als het gaat om de meeste TikTok-gebruikers, na China en India. In totaal is TikTok ruim 2 miljard keer gedownload.

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore