De Nederlandse corona-app CoronaMelder is vanaf vandaag voor iedereen te downloaden. RTL Nieuws-techjournalist Daniël Verlaan heeft de app getest en geeft antwoord op de zeven meest prangende vragen.
1. Wat doet die corona-app precies?
De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app of, hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. De app zou met een 'aanzienlijke betrouwbaarheid' kunnen meten als je gevaarlijk dicht bij een besmet persoon bent geweest.
De app moet de GGD's helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.
2. En hoe werkt de app?
De app gooit de hele tijd 'digitale dobbelstenen' en de uitkomsten daarvan worden uitgewisseld met andere telefoons die ook de corona-app hebben. Zowel gebruikers van de app als het ministerie weten daardoor niet wie wie is: ze zien alleen willekeurige getallen die allerlei contactmoment voorstellen.
Zodra iemand besmet is, kan diegene ervoor kiezen om zijn digitale dobbelstenen te sturen naar een centrale server. Die server stuurt de dobbelstenen dan weer naar alle mensen die de app hebben geïnstalleerd. Lokaal op de telefoon wordt dan gekeken of je in contact bent geweest met een besmet persoon. Als dat zo is, krijg je een waarschuwingsmelding te zien.
De app begint met het tonen van een aantal informatieschermen. Zo stelt CoronaMelder dat je naam of andere persoonsgegevens niet worden bewaard en ook je locatiegegevens worden niet opgeslagen. Daarna wordt gevraagd of je bluetooth wil inschakelen en de nieuwe bluetooth-technologie van Apple en Google wil gebruiken. Dat wordt 'COVID 19-blootstelling' genoemd.
Daarna is de app actief en draait hij op de achtergrond. In de app lees je wat je moet doen als je een melding hebt gekregen dat je in contact bent geweest met een met corona besmet persoon. Ook kun je een corona-test aanvragen en kun je zelf melden dat je corona hebt
3. Hoe worden anderen op de hoogte gesteld als je corona hebt?
Als je een coronatest heb gehad en je bent besmet (positief getest) dan kun je dat aangeven in de app. Je heb daar de mogelijkheid om jouw dobbelstenen van de afgelopen veertien dagen te uploaden. De GGD bevestigt de besmetting met een unieke code die je in de app vindt, om te voorkomen dat mensen nepbesmettingen verspreiden.
De mensen bij wie je meer dan 15 minuten in de buurt bent geweest, krijgen een anonieme melding in hun app te zien. In die melding staat dat je meer risico op een besmetting loopt en dat je je eigen klachten goed in de gaten moet houden. Indien je klachten ontwikkelt, kun je vanuit de app een coronatest inplannen
Maar ik heb al iets over COVID-19 op mijn Android of iPhone?
Dat kan goed. Apple en Google hebben een bluetooth-technologie ontwikkeld om contactmomenten te registreren. Deze technologie is al uitgerold voor Android via een update van de app Google Play Services en is beschikbaar voor alle apparaten met minimaal Android 6.0 (uit 2015). Voor iPhones is de technologie met iOS 13.5 beschikbaar gekomen, die werkt op alle iPhones vanaf de iPhone SE en 6S.
De Nederlandse corona-app maakt gebruik van deze technologie. Als je deze app niet hebt geïnstalleerd is de bluetooth-tracking-technologie niet actief.
4. Hoe privacyvriendelijk is CoronaMelder?
CoronaMelder heeft toegang tot jouw bluetooth-verbinding en slaat alleen de uitkomst van die digitale dobbelstenen lokaal op jouw toestel op. Verder worden er geen gegevens verwerkt, zo stelt de app. Als je met corona besmet bent, kun je er zelf voor kiezen om jouw dobbelstenen naar de server te uploaden.
Bij Android-toestellen ligt het net wat anders: daar heeft CoronaMelder wel toegang tot de locatie nodig. Dat is nodig omdat apps die via bluetooth naar andere apparaten scannen van Android ook toegang tot de locatie moeten vragen. Dat doet CoronaMelder niet, maar die melding krijg je wel te zien.
Het contact met de server roept ook de nodige privacyvragen op. Een telefoon heeft een naar het apparaat herleidbaar internetadres, ook wel een ip-adres genoemd. En internetproviders zouden kunnen zien wie zijn dobbelstenen naar de server stuurt. Om internetproviders te foppen, stuurt de app soms nepdobbelstenen. Op die manier weten zij niet wie er daadwerkelijk besmet is.
Daarnaast worden ip-adressen bij aankomst van de server direct gefilterd en weggegooid, zo zei Ivo Jansch, de techneut die verantwoordelijk is voor de technische achterkant van de app, eerder tegen RTL Nieuws.
5. Hoeveel batterij verbruikt CoronaMelder?
Dat is momenteel nog onduidelijk, maar het lijkt erop dat de app tussen de 3 en 6 procent van de batterij verbruikt. Het ligt vooral aan je gebruik, het type toestel en de levensduur van je accu.
6. Waarom hebben we geen Europese corona-app?
Landen hebben ervoor gekozen om elk hun eigen app te bouwen. De Nederlandse CoronaMelder moet in sommige andere Europese landen wel gaan samenwerken met andere corona-apps. Daarvoor heeft de Europese Commissie opdracht gegeven. De uitwisseling van die digitale dobbelstenen werkt alleen als de app voor hetzelfde privacyvriendelijke anonieme model kiest, zoals Duitsland en Italië.
In Frankrijk, waar de corona-app in een paar dagen tijd al een miljoen keer is gedownload, werkt die uitwisseling niet. Het land maakt gebruik van een minder privacyvriendelijke app.
7. Kan ik de app al gebruiken?
Ja, je kunt de app downloaden voor Android en iOS. De app begint dan al met het registeren van contactmomenten. Tot begin september kun je alleen de GGD-regio’s Drenthe, Gelderland-Zuid, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Twente een besmetting doorgeven, daarna geldt dat voor heel Nederland. Je kunt wel al een melding krijgen dat je in contact bent geweest met iemand met corona.