Britse kledingindustrie onder vuur

Webwinkel Boohoo onderzoekt 'moderne slavernij' in Britse fabriek

08 juli 2020 12:01 Aangepast: 08 juli 2020 12:02
Beeld © Getty

De Britse online kledinggigant Boohoo laat onafhankelijk onderzoek doen naar misstanden bij leveranciers. Daarbij zou volgens Britse media sprake zijn van moderne slavernij.

Het onderzoek wordt geleid door een advocaat in samenwerking met een specialistisch bureau voor regelgeving.

Britse opsporingsdiensten maakten maandag bekend dat er doorzoekingen waren gedaan op een aantal locaties in de Engelse stad Leicester, waar toeleveranciers van Boohoo zijn gevestigd.

Onderzocht wordt of er sprake is van dwangarbeid, mensenhandel en moderne slavernij. 

Ver onder minimumloon

Een journalist van The Sunday Times werkte undercover bij een van de omstreden fabrieken in Leicester. Hij verdiende er per uur 3,50 Britse pond (3,89 euro), terwijl het Britse minimumloon voor 25-plussers 8,72 pond is. "Afhankelijk van hoe jij werkt, bepalen we jouw salaris", kreeg hij op zijn eerste dag te horen.

Asos en Amazon stoppen verkoop

Het aandeel Boohoo ging deze week flink omlaag op de beurs door zorgen dat het bedrijf formeel onderzocht kan worden door de Britse autoriteiten.

Verschillende grote webwinkels, waaronder Asos, Amazon en Next, zijn inmiddels gestopt met het verkopen van de modeproducten van Boohoo.

Boohoo gaf aan 10 miljoen pond uit te trekken om wanpraktijken in zijn toeleveringsketen aan te pakken en zei dat contracten met twee toeleveranciers zijn verbroken omdat zij zich niet aan de gedragsnormen hielden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amazon opent Franse distributiecentra weer na corona-rel

Verplicht werken met corona 

Volgens de actiegroep Labour Behind the Label werden medewerkers van de fabriek in Leicester gedwongen om te komen werken terwijl ze besmet waren met het coronavirus. Ook kregen medewerkers die in quarantaine wilden niets uitbetaald.

De fabrieken bleven ook illegaal draaien tijdens de lockdown. De verslaggever van The Sunday Times constateerde dat er in de fabrieken onvoldoende maatregelen tegen het coronavirus waren genomen. Ook hielden medewerkers niet genoeg afstand. 

Boohoo is een van de grootste Britse kledingbedrijven. Het bedrijf had vorige week nog een beurswaarde van ruim 5 miljard euro.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Mooie mondkapjes: met deze maskers val je op

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore