Ga naar de inhoud
iOS 14

Apple werkt aan Apple Pay-betalingen met QR-codes

Beeld © ING

Apple werkt aan een nieuwe manier om met Apple Pay te betalen. Straks kunnen gebruikers een QR-code scannen of laten scannen om geld over te maken.

Apple Pay werkt nu alleen nog maar contactloos met een zogenoemde NFC-verbinding. Dat is vergelijkbaar met de werking van contactloze betaalkaarten. In iOS 14 wordt daar betalen via QR-codes aan toegevoegd, ontdekte 9to5Mac in de tweede bètaversie van iOS 14.

Gebruikers zouden een QR-code van de winkelier kunnen scannen met de camera van hun iPhone, en vervolgens een Apple Pay-betaling te zien krijgen die zij kunnen voldoen. Andersom werkt het ook: door een QR-code op het scherm door de winkelier te laten scannen.

Banken-apps gebruiken al langer QR

In beide gevallen wordt de QR-code gebruikt om winkelier en klant te koppelen, in plaats van NFC. De functie zou van pas kunnen komen bij winkeliers zonder contactloos betaalapparaat, maar bijvoorbeeld ook voor collectanten.

Veel andere betaal-apps werken al langer met QR-codes om betalingen te valideren. Zo moet met de meeste Nederlandse banken-apps een QR-code worden gescand als gebruikers op een ander apparaat een online aankoop doen.

Nieuw
Lees ook:
Nieuw in iOS 14: widgets op thuisscherm, mini-apps en meer

Functie volgt mogelijk later

Het is nog niet duidelijk wanneer Apple de functie aan iOS 14 wil toevoegen. Mogelijk is dat pas in een latere vervolgupdate. iOS 14 wordt eind september verwacht, een publieke bètaversie verschijnt later deze maand.

Met iOS 14 introduceert Apple ook zijn eigen variant op de QR-code. Met een ronde versie van die code kunnen gebruikers zogenoemde App Clips op hun toestel zetten: kleine versies van een app die naderhand weer van de iPhone verdwijnen.