Corona-apps

België krijgt corona-app in september

07 juli 2020 13:46 Aangepast: 07 juli 2020 13:58
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Belgische overheid wil in september een landelijke corona-tracking-app introduceren. De Belgische app moet hetzelfde systeem als de Duitse corona-app gebruiken.

Net als corona-apps van andere landen is de Belgische app bedoeld om bij te houden of mensen in aanraking zijn geweest met personen die zijn besmet met het coronavirus. Als een gebruiker positief heeft getest en dit in de app heeft gedeeld, meldt die vervolgens aan andere gebruikers dat die in de buurt van een geïnfecteerde persoon zijn geweest. Zij kunnen zich dan ook laten testen.

De apps moeten zo helpen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De Belgische overheid was eerst tegen zo’n app vanwege privacyzorgen, maar gaf medio juni toch groen licht. 

Karine Moykens, de voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, zei dinsdag dat de Belgische corona-app in september voor het hele land moet gaan werken. Er moet nog een bedrijf worden gekozen die de app gaat bouwen. België maakt een variant op de Duitse corona-app.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Duitse corona-app 10 miljoen keer gedownload

Binnenkort besluit over Nederlandse app

De Nederlandse corona-app die het bron- en contactonderzoek van de GGD moet aanvullen verschijnt waarschijnlijk pas na de zomervakantie. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei onlangs dat hij medio juli hierover een beslissing wil nemen. 

De Nederlandse corona-app gebruikt een bluetooth-systeem van Google en Apple. Ze houden geen gps-gegevens bij. De corona-tracking-apps zijn pas effectief als een groot deel van de bevolking de app installeert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie gaat samenwerken met Belastingdienst voor corona-app

15 miljoen downloads voor Duitse app

De Duitse corona-app is na drie weken inmiddels 15 miljoen keer gedownload. Duitsland telt ruim 83 miljoen inwoners.

In een onderzoek onder Nederlanders zei eenderde een corona-tracking-app zeker te zullen installeren. Zij zien het als een effectief middel om het coronavirus in te dammen en om zoveel mogelijk besmettingen te voorkomen. Maar net zo'n grote groep ziet zo'n app niet zitten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Veel twijfels bij Nederlanders over gebruik corona-app'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van