Op de zwarte lijst?

VS 'bekijkt' verbod op TikTok en andere Chinese sociale media

07 juli 2020 12:33 Aangepast: 07 juli 2020 12:58
Beeld © Getty

De Amerikaanse regering 'bekijkt' of het TikTok en andere Chinese sociale media kan verbieden. Een Amerikaanse minister wijst op eerdere sancties tegen Chinese techbedrijven, zoals die tegen Huawei.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo kreeg van Fox News de vraag of de Amerikaanse regering TikTok en andere Chinese sociale media zou moeten verbieden. "Dat nemen we zeer serieus. We zijn het zeker aan het bekijken", aldus Pompeo.

Volgens de minister kampt de VS al lang met het vraagtuk over het gebruik van Chinese technologie. "Zoals het probleem met Huawei-technologie in de infrastructuur, daarbij zijn we wereldwijd gegaan en maken we grote stappen die te verwijderen", zegt Pompeo. "Wat betreft Chinese apps wil de VS dit ook aanpakken."

Huawei ging TikTok voor

Veel landen leggen, al dan niet op aandringen van de VS, het gebruik van technologie van Huawei aan banden. Huawei is een van de belangrijkste leveranciers van telecomapparatuur, onder meer voor de nieuwe 5G-netwerken. Het Verenigd Koninkrijk zou het afbouwen van Huawei-technologie in zijn netwerken zelfs willen versnellen, om zijn belangrijke bondgenoot de VS een plezier te doen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok onder vuur om 'gevaarlijke' dataverzameling door China

Voorzichtig zijn

De minister wilde niet dieper op de zaak ingaan, om presidentiële bekendmakingen niet voor te zijn. Wel waarschuwde de minister dat Amerikanen "voorzichtig moeten zijn met TikTok, opdat ze hun privé-informatie niet in handen willen hebben van de Chinese Communistische Partij".

TikTok krijgt al langer kritiek vanwege zijn Chinese moederbedrijf ByteDance. Het bedrijf probeert die zorgen te temperen door kantoren te openen in de VS en Europa, en belooft geen data te delen met zijn kantoren in China, en ook niet met de Chinese overheid. Toch blijven de zorgen.

Razendpopulair

TikTok is is de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de populairste sociale media, zeker onder jongeren. De app was lange tijd de meest gedownloade app in de VS, zowel voor Android als iOS. Ook komt de VS op de derde plaats als het gaat om de meeste TikTok-gebruikers, na China en India. In totaal is TikTok ruim 2 miljard keer gedownload.

TikTok heeft nog niet op de plannen van de VS gereageerd.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van