TikTok haalt app weg

Google en Facebook weigeren ook dataverzoeken Hongkong

07 juli 2020 11:14 Aangepast: 07 juli 2020 11:14
Beeld © Getty

Google, Facebook en Twitter stoppen tijdelijk met het meewerken aan dataverzoeken van Hongkong. Ook stelt TikTok zijn app niet meer beschikbaar in Hongkong.

Net als bij WhatsApp en Telegram is de aanleiding bij Google, Facebook en Twitter de nieuwe veiligheidswet van Hongkong. Die wet werd op 1 juli door China ingevoerd, en maakt het voor de Chinese autoriteiten mogelijk om mensen in Hongkong te arresteren en in China te berechten.

Mensenrechten

De techbedrijven vrezen schendingen van mensenrechten, en kijken wat betreft dataverzoeken van de regering de situatie eerst aan. Zowel Google als Twitter hebben de medewerking aan dataverzoeken vorige week direct gestaakt toen de wet van kracht werd, meldt The Wall Street Journal.

"Wij geloven dat vrijheid van meningsuiting een fundamenteel mensenrecht is en steunen het recht van mensen om zichzelf te uiten zonder angst voor hun veiligheid of andere gevolgen", stelt Facebook in een verklaring. Bedrijven vrezen dat inwoners van Hongkong worden onderworpen aan de onderdrukkende internetregels van China. Van vrije meningsuiting is daarbij geen sprake.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WhatsApp en Telegram werken niet meer mee met dataverzoeken Hongkong

TikTok trekt app volledig terug

De populaire video-app TikTok zei dinsdag dat het zijn apps voor Android en iOS binnen een week uit de appwinkels verwijdert. Het moederbedrijf van TikTok is het Chinese Bytedance, waardoor de app bij westerse wetsmakers onder een vergrootglas ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Hard optreden politie Hongkong na invoeren omstreden wet

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore