Ga naar de inhoud
Autonoom rijden

'Nederland en Singapore best voorbereid op zelfrijdende auto'

De zelfrijdende, hybride F 015 van Mercedes stond eerder op de Dam. Beeld © ANP

Nederland is na Singapore het best voorbereid op de komst van de zelfrijdende auto. Zo heeft Nederland een goed onderhouden wegennet en veel laadstations voor elektrische auto's. Ook op het gebied van overheidsbeleid en wetgeving scoort Nederland hoog.

Dat meldt adviesbureau KPMG op basis van een analyse van dertig landen waarin gekeken is naar de belangrijkste voorwaarden voor de introductie van autonoom vervoer. "De meeste landen hebben in het afgelopen jaar duidelijk progressie geboekt", zegt Stijn de Groen van KPMG.

"Internationaal wordt Nederland nog steeds gezien als leidend maar tegelijkertijd moeten er in Nederland nog flinke hobbels worden genomen voordat auto's zelfstandig de weg op kunnen. Als wij in dit stadium autonome voertuigen willen gebruiken kan dat alleen in afgesloten gebieden of daartoe aangewezen wegen en rijstroken. Dat is in een dichtbevolkt land als Nederland lastig te realiseren", aldus De Groen.

'Nederlanders
Lees ook:
'Nederlanders lopen niet warm voor zelfrijdende auto'

KPMG verwacht niet dat Nederland het land is waar autonome voertuigen het eerst gemeengoed worden omdat er een hoogwaardige, maar relatief kleine industrie zich bezighoudt met de technologie. De Groen: "De innovaties op dit vlak komen eerder uit Israël, de Verenigde Staten en Japan."

In de VS testen meerdere bedrijven, waaronder Google-zusterbedrijf Waymo, Uber, Zoox en Apple, al enkele jaren zelfrijdende auto's op de openbare weg. Dat gebeurt in enkele kleine gebieden in onder meer Arizona en Californië.

Amazon
Lees ook:
Amazon en Volvo investeren in zelfrijdende auto's
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl