Zorgen om mensenrechten

WhatsApp en Telegram werken niet meer mee met dataverzoeken Hongkong

06 juli 2020 15:56 Aangepast: 06 juli 2020 16:01
Beeld © ANP

WhatsApp en Telegram werken niet meer mee met dataverzoeken van de overheid van Hongkong. De bedrijven vrezen schendingen van mensenrechten.

Op 1 juli werd in Hongkong een nieuwe veiligheidswet ingevoerd. De omstreden wet maakt het voor de Chinese autoriteiten mogelijk om mensen in Hongkong te arresteren en in China te berechten, wat direct gebeurde. Uit zorgen voor mensenrechtenschendingen werken chat-apps WhatsApp en Telegram nu niet meer mee aan dataverzoeken van Hongkong, meldt The Wall Street Journal.

WhatsApp

WhatsApp pauzeert medewerking "in afwachting van een verdere beoordeling van de impact van de veiligheidswet, inclusief zorgen op het gebied van mensenrechten en overleg met mensenrechtenexperts", zegt een woordvoerder van WhatsApp maandag tegen de krant.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hard optreden politie Hongkong na invoeren omstreden wet

Telegram

Ook Telegram zegt alle dataverzoeken met betrekking op gebruikers in Hongkong te staken "totdat er een internationale consensus is bereikt met betrekking op de voortdurende politieke veranderingen in de stad", aldus het bedrijf uit Dubai. Telegram zegt tot nu toe nog nooit data te hebben gedeeld met Hongkong.

Chinese internetregels

Tot nu toe konden WhatsApp, Facebook en Instagram vrij gebruikt worden in Hongkong, in tegenstelling tot in China, waar strenge internetregels gelden. Die regels gelden nu tot op zekere hoogte ook voor Hongkong; lokale bedrijven zijn al verplicht om aan dataverzoeken mee te werken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

WhatsApp voegt bewegende stickers toe aan app

Bright blok

Meer tech en gadgets? Volg Bright op:

YouTube

Facebook, Twitter of Instagram

Ontvang de Bright Daily

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore