Huawei

'Johnson wil rol Huawei bij 5G-netwerken snel afbouwen'

06 juli 2020 09:28 Aangepast: 06 juli 2020 09:32
Beeld © Getty

De Britse premier Boris Johnson wil mogelijk dit jaar al de betrokkenheid van Huawei bij het 5G-netwerk in het land gaan afbouwen.

Dat meldt The Telegraph. Eerder meldde de krant dat Johnson ambtenaren heeft opgedragen plannen op te stellen om China in 2023 niet meer betrokken te laten zijn bij de Britse infrastructuur.

Volgens de krant krijgt Johnson komende week een rapport van de Britse inlichtingendiensten onder ogen waarin staat dat Huawei door Amerikaanse sancties gedwongen zal zijn "onbetrouwbare" technologie te gebruiken. Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. 

Overheidsfunctionarissen werken momenteel aan plannen waardoor Huawei binnen zes maanden moet stoppen met het installeren van nieuwe 5G-apparatuur in het Verenigd Koninkrijk, aldus The Telegraph. Ook zou het weghalen van bestaande apparatuur van het Chinese bedrijf versneld worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Huawei verbannen kost Nederland tientallen miljoenen'

In januari ondertekende Johnson een door de regering van Theresa May opgestelde 5G-overeenkomst, waardoor Huawei bepaalde "niet-kernonderdelen" voor het Britse netwerk mocht gaan leveren.

Dat leidde tot verontwaardiging in Washington, dat de Britten juist met klem had opgeroepen niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.

Bright blok

Meer technieuws en gadgetreviews van Bright:

Abonneer op ons YouTube-kanaal.

Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.

Meld je aan voor de Bright Daily.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore