Hackers

Amsterdammer gepakt wegens hacken meer dan 1 miljoen accounts

02 juli 2020 14:03 Aangepast: 02 juli 2020 14:07
Beeld © Getty

De politie heeft eind juni in zijn woning in Amsterdam een 22-jarige IT-student gearresteerd op verdenking van het hacken van meer dan één miljoen gebruikersaccounts bij onder meer twee grote Belgische telecomproviders en diverse Nederlandse bedrijven.

De Nederlandse student zou volgens het Openbaar Ministerie in Hasselt (België) een database gebruiken met onder meer 2,5 miljoen Belgische en 4,5 miljoen Nederlandse mailadressen inclusief het bijbehorende wachtwoord, mogelijk afkomstig uit een eerdere hacking.

De man werd op heterdaad betrapt. De verdachte viel door de mand door een onderzoek van de Belgische federale politie in Hasselt.

"De verdachte verdiende al meerdere jaren grote sommen geld door via verdere hacking deze e-mailadressen te gebruiken en verder aan te vullen met persoonlijke data van de gebruikers, zoals telefoonnummers en bankrekeningnummers", aldus het Belgische OM donderdag. "De hacking gebeurde hoofdzakelijk bij Belgische en Nederlandse bedrijven. De data werden vervolgens via anonieme Telegram-kanalen te koop aangeboden."

Verkocht aan cybercriminelen

Volgens het OM werden de data binnen netwerken van cybercriminelen verkocht om daarmee andere cybercrime-campagnes op te zetten, zoals gerichte phishingcampagnes, SIM-swapping, oplichting en ransomware. Tijdens de inval in zijn woning waren de criminele activiteiten volop bezig, aldus het OM. De politie heeft de servers afgesloten en de infrastructuur in beslag genomen. De verdachte zit vast in afwachting van zijn overlevering aan België.

De politie heeft de betrokken Belgische telecomproviders geïnformeerd over de gecompromitteerde gebruikersaccounts van hun klanten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie kraakt chatnetwerk criminelen: liquidaties voorkomen

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van