Richtlijnen aangescherpt

YouTube verbant racistische kanalen, inclusief oud-leider Ku Klux Klan

30 juni 2020 14:16

YouTube heeft verschillende racistische kanalen verbannen, inclusief het kanaal van oud-Ku Klux Klan-leider David Duke.

Het gaat om kanalen van zogenoemde white supremacists, mensen die menen dat zij vanwege hun witte huidkleur superieur zijn aan mensen met een andere huidskleur. De kanalen zijn verbannen omdat ze volgens YouTube het beleid tegen het aanzetten tot haat hebben geschonden, meldt de BBC.

“Nadat we onze richtlijnen hadden bijgewerkt om supremacistische inhoud beter aan te pakken, zagen we een piek van 5x in het aantal verwijderingen van video’s en hebben we meer dan 25.000 kanalen beëindigd wegens het schenden van ons beleid inzake aanzetten tot haat”, aldus YouTube.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Internetforum Reddit bant 2000 groepen in strijd tegen haat

Naast het kanaal van oud-KKK-voorman David Duke is ook het kanaal van de Canadese witte nationalist en complotdenker Stefan Molyneux verwijderd. Ook prominente white supremacist Richard Spencer is van YouTube verbannen. Spencer wordt gezien als bedenker van de term alt-right, een extreemrechtse subcultuur.

Meer stappen tegen racisme op sociale media

De afgelopen dagen hebben verschillende sociale media stappen genomen tegen extreemrechtse en racistische gebruikers. Forum Reddit deed 2000 groepen in de ban de ban wegens uitingen van haat, en streamingdienst Twitch heeft Amerikaanse president Donald Trump tijdelijk verbannen van het platform, om ‘haatdragend gedrag’.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump tijdelijk verbannen van streamingplatform Twitch

De beweging kwam op gang nadat mensenrechtengroepen adverteerders opriepen om sociale media in juli te boycotten. De campagne Stop Hate For Profit vindt dat sociale media te weinig doen om racisme en uitingen van haat in te dammen.

Steeds meer grote merken geven gehoor aan de campagne. Onder meer Unilever, Coca-Cola en Ford adverteren niet op Facebook. Het sociale netwerk belooft beterschap, de campagne Stop Hate For Profit is nog niet onder de indruk van de beloftes van Facebook.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van