Virtual reality

Facebook onthult VR-prototype ter grootte van gewone bril

30 juni 2020 09:46 Aangepast: 30 juni 2020 09:52

Een prototypeheadset voor virtual reality ontwikkeld door Facebook is niet veel groter en zwaarder dan een gewone bril.

De techreus besprak het prototype in een onderzoekspaper die werd gepresenteerd op onderzoeksbeurs Siggraph 2020, aldus Venturebeat. Speciale schermen gebruiken meerdere dunne holografische lagen, die samen niet veel dikker dan een hedendaagse smartphone zijn. Ieder oog ziet een resolutie van 1200 bij 1600 pixels, net als moderne VR-heasets.

De beeldtechnologie is nog niet klaar voor alledaags gebruik. Facebook heeft een prototype gemaakt waarbij één van de twee ogen een VR-beeld kan zien. Daarbij wordt de digitale omgeving in één kleur getoond. Er is een variant die alle gangbare kleuren laat zien, maar deze is nog niet compact genoeg voor de headset.

Moderne VR-headsets zijn een stuk groter door de benodigde brandpuntafstand tussen de ogen en het VR-scherm. De nieuwe technologie van Facebook zou met lenstrucs die probleem tenietdoen.

Minder dan 10 gram

Het prototype zou minder dan 10 gram wegen. Dit gewicht kan zelfs naar 6,6 gram verlaagd worden, maar dan zou het apparaat minder hoogwaardige beelden produceren. Daarbij zou de processorkracht in een los apparaatje zitten, dat met bijvoorbeeld een kabel aan de bril hangt.

Op het moment is de bril slechts een prototype, waarvan niet bekend is wanneer het definitieve model op de markt zal verschijnen. Facebook verkoopt op het moment twee VR-headsets: de Oculus Quest en Rift S. De goedkopere Oculus Go werd recent uit de winkels gehaald.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore