5G-internet

TNO start met 5G-testnetwerk voor geavanceerde experimenten

30 juni 2020 09:07 Aangepast: 30 juni 2020 12:42
Beeld © Getty

De Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO heeft een volwaardig 5G-testnetwerk in gebruik genomen, dat beschikbaar wordt gesteld om geavanceerde toepassingen voor de netwerktechnologie te testen.

Dat heeft TNO bekendgemaakt in een persbericht. De organisatie heeft een speciale testlicentie gekregen, waardoor ze nu al gebruik mogen maken van de 3,5 GHz-band die voor 5G wordt gebruikt. Die wordt vermoedelijk in 2022 pas geveild aan providers.

Met het testnetwerk wil TNO helpen om toekomstige 5G-toepassingen binnen Europa te testen en helpen ontwikkelen. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld augmented en virtual reality, extreem hoogwaardige videoverbindingen en 5G-verbindingen met bijvoorbeeld drones en zelfrijdende auto's. 

'Echte' 5G

De organisatie spreekt van een volwaardig 5G-netwerk dat krachtiger moet zijn dan bijvoorbeeld het commerciële 5G-netwerk dat Vodafone op dit moment aanbiedt. Deze provider combineert 4G- en 5G-technologie om nu alvast hoge snelheden op huidige frequenties aan te bieden.

In de komende maanden zal TNO met het netwerk tests draaien voor Nederlandse telecombedrijven. Omdat de gebruikte apparatuur mobiel is, kan de onderzoeksinstantie overal in Nederland een test draaien. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld providers alvast zien hoe 5G op bepaalde locaties zal functioneren.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van